Balkan trip

Bosanske piramide

Avtor: k.s.

Amaterski arheolog Sam Osmanagić se je leta 2008 znašel na naslovnicah časopisov s svojimi neomajnimi trditvami, da so najstarejše in največje piramide na svetu dejansko v Bosni, v bližini mesta Visoko.

Foto:

12.000 let stare napredne starodavne strukture, skrite pod hribi ...

Vztrajal je, da jih je pred 12.000 leti zgradila napredna starodavna družba, njegove zgodbe pa so v naslednjih letih postajale vse bolj abstraktne.

61122055dbb6472a8be3.jpeg

Zamisel o bosanskih piramidah

Vse se je začelo aprila 2005, ko je Semir Osmanagić, znan tudi kot Sam Osmanagić, ameriški poslovnež iz Bosne in Hercegovine, na izletu v mesto Visoko, 30 kilometrov severozahodno od Sarajeva, opazil hribe nepravilne oblike. Takrat je predstavil idejo o piramidah, ki se skrivajo pod temi hribi. Po njegovih nenavadnih trditvah in razlagah so se še istega leta začela izkopavanja.

pyramide-bosnie-face-sud-semir-sam-o-688.jpg

Dokazov naj ne bi manjkalo

Po Osmanagićevih besedah so pri predhodnem kopanju pod zunanjimi plastmi zemlje, ki ni domača na tem območju, odkrili skrivnostne plošče, podobne betonu. Prav tako trdi, da so bili na tem mestu opravljeni izkopavanja ter satelitski posnetki, toplotne analize in radarske študije, ki so vsi neodvisno potrdili obstoj piramidalne arhitekture.

Kako velike so piramide?

Hrib Visočica je postal mednarodno znan oktobra 2005 po kampanji za promocijo znanstveno neutemeljene ideje, da je največja od skupine starodavnih piramid na Zemlji, ki jih je ustvaril človek. Ta zamisel se je rodila že prej omenjenemu in v Houstonu živečemu bosanskemu pisatelju in poslovnežu Semirju Osmanagiću, ki je od takrat to območje spremenil v turistično destinacijo.

26_big.jpg

Kompleks petih piramid

Osmanagić je v svoji študiji ugotovil, da je na hribovju Visočica kompleks petih piramid. Med njimi je piramida Sonca največja struktura (hrib), ki dosega višino 220 metrov. Giza je v primerjavi z njo nizka, saj ima le 147 metrov. Druge, med katerimi so piramide Lune, Ljubezni, Zemlje in Zmaja, so večje od vseh egipčanskih piramid. Vsa ta imena je dal Osmanagić.

Bosanska piramida Sonca

»Bosanska piramida sonca« je največja v skupini. Pri tej piramidi so raziskovalci pod metrom zemlje odkrili agregatne bloke – pravokotni in približno šestkotni bloki so bili očitno narejeni iz določene vrste betona. Raziskovalci so ugotovili, da je bil piramidni beton boljši od sodobnih agregatov, saj je imel manjšo sposobnost vpijanja vode.

Beton, ki je neverjetno trpežen

Strokovnjaki, ki so proučili kristale, najdene v strukturah, podobnih betonu, so ugotovili, da so bili materiali med proizvodnim postopkom segreti na več kot 500 stopinj. Študije, opravljene na univerzi v Parizu, so pokazale, da je bil betonski material, najden na bosanski piramidi Sonca, petkrat močnejši od sodobnega betona.

Fiziki in elektroinženirji so izmerili električni »žarek«, ki se je oddajal z vrha piramide Sonca – 13 metrov široko polje elektromagnetne energije s frekvenco 28 kHz, ki je v naravi ne najdemo pogosto. Osmanagić meni, da so bile formacije s kilometri podzemnih predorov, številnimi komorami in tekočo vodo zasnovane tako, da proizvajajo posebno energijo.

Podobne teorije so se razvile v zvezi s piramidami na drugih celinah – raziskovalci menijo, da so bile komore v veliki piramidi v Gizi zasnovane za vodenje in shranjevanje elektromagnetne energije.

maxresdefault.jpg

Bosanska piramida Lune

Bosanska piramida Lune je bila odkrita skoraj istočasno kot bosanska piramida Sonca, leta 2005. Ta piramida se v nekaterih točkah razlikuje od bosanske piramide Sonca. Vrh Lunine piramide je raven. Zakaj je piramida na vrhu ravna, ni znano, nekateri pa trdijo, da je piramida nedokončan projekt.

Vendar je podobnost med piramidama Sonca in Lune v tem, da imata obe dostopno ploskev, ki gre na vrh piramide. Tudi Lunina piramida je naslonjena na hrib, kar naj bi bilo namenjeno strukturni stabilnosti. Materiali, ki jih najdemo na Lunini piramidi, so bloki iz peščenjaka in gline, medtem ko na Sončevi piramidi najdemo materiale, podobne betonskim ploščam. Pri izkopavanjih, ki so jih začeli leta 2006, so odkrili nekaj blokov, iz katerih je nastala terasa.

Stara okoli 10.000 let?

Glede na vzorec organskega ogljika, ki je bil najden na eni od tlakovanih teras na Lunini piramidi, je struktura stara več kot 10.000 let. Vendar pa je piramida morda veliko starejša. Najnovejša analiza pravi, da je bila piramida Luna zgrajena skoraj v istem času kot Gobekli Tepe. Podobni so si tudi bloki, zaradi česar je piramida še bolj zanimiva. Med bloki so plasti gline.

Izjemne trditve dr. Sama Osmanagića

Sam Osmanagić je nenehno trdil, da so bosanske piramide stare vsaj 12.000 let, in domneval, da so jih najverjetneje zgradili Iliri, ki so na tem območju živeli od 12.000 do 500 let pred našim štetjem. Pozneje pa je Osmanagić v novi študiji ugotovil, da je orjaška struktura stara skoraj 34.000 let – 24.000 let prej kot naša sprejeta različica napredne človeške civilizacije.

Osmanagić je trdil, da je Visočica primer gradnje kultur na vrhu drugih kultur. Zelo zanimivo je, da številni zgodovinski zapisi različnih kultur že trdijo, da je napredna civilizacija vladala na Zemlji pred približno 34.000 do 36.000 leti.

15b41fddd56e2509d2fdd9ab21e91e94.jpg

Podzemno omrežje

Poleg tega Osmanagić trdi, da so predori okoli hribovskega kompleksa, ki so jih poimenovali predori Ravne, starodavno podzemno omrežje, ki ga je ustvaril človek. Skupaj naj bi bili dolgi 3,8 kilometra.

Osmanagić prav tako trdi, da je v njih našel fosilizirane liste, stare 34.000 let, ter nekaj prazgodovinsko napisanih kamnov pod plastmi piramid. Poleg tega so v podzemnem labirintu leta 2010 odkrili tri komore in majhno modro jezero.

Osmanagić podpira številne nenavadne trditve, češ da je odkril »stoječe valove« na vrhu piramide Sonca, ki je največja v kompleksu (hribi). Po njegovem mnenju valovi potujejo hitreje od svetlobe in dokazujejo obstoj »kozmičnega interneta«, ki omogoča medgalaktično komunikacijo. Prav tako spodbuja idejo o starodavnih astronavtih in verjame, da so ljudje morda produkt genskega inženiringa.

cbddfede2a58fd479fc9add4edce8004.jpg

Kritike Osmanagićevih odkritij

Čeprav sta Osmanagić in njegova ekipa na tem mestu opravila neodvisne raziskave in študije na različne vrhunske znanstvene načine, so vse znanstvene raziskave, ki so jih vodili glavni raziskovalci, pokazale, da hrib Visočica in okoliški hribi niso nič drugega kot naravne geološke tvorbe, znane kot flatironi.

Kaj trdijo strokovnjaki?

Flatiron je strmo nagnjena trikotna reliefna oblika, ki nastane z diferencialno erozijo strmo nagnjene, proti eroziji odporne plasti kamnine, ki prekriva mehkejše plasti. Flatironi imajo široko podlago, ki tvori osnovo strme trikotne ploskve, ki se navzgor zoži v točko na vrhu.

Po glavnih raziskavah in študijah so tako imenovane bosanske piramide sestavljene iz iste snovi kot druge gore na območju Visoke, iz plasti konglomerata, gline in peščenjaka. To so glavne sestave ploščate kamninske formacije.

Konglomerat je betonu podobna naravna struktura, ki je nastala z utrjevanjem in litizacijo proda, ohlapnega skupka kamnitih drobcev. Konglomerati navadno vsebujejo drobnozrnate sedimente, kot je pesek, mulj, glina ali njihova kombinacija, ki jih geologi imenujejo matrica in zapolnjujejo njihove vmesne prostore ter so pogosto zlepljeni s kalcijevim karbonatom, železovim oksidom, silicijevim dioksidom ali strjeno glino.

Arheologi trdijo, da gre za popolno potegavščino samooklicanega arheologa Semirja Osmanagiča, da bi si po uničujočih dogodkih bosanske vojne v devetdesetih letih prejšnjega stoletja zagotovil sredstva in spodbudil turizem v Bosni.

bosnian-pyramid-collage.jpg

Osmanagića obtožujejo!

Številni ugledni raziskovalci so Osmanagića obtožili, da spodbuja psevdoznanstvene predstave in s svojimi izkopavanji škoduje dragocenim arheološkim najdiščem.

Amar Karapuš, kustos v Zgodovinskem muzeju Bosne in Hercegovine v Sarajevu, je dejal: »Ko sem prvič prebral o piramidah, sem mislil, da gre za zelo smešno šalo. Preprosto nisem mogel verjeti, da lahko kdo na svetu verjame v to.«

Enver Imamović z Univerze v Sarajevu, nekdanji direktor Narodnega muzeja v Sarajevu, ki ga skrbi, da bodo izkopavanja poškodovala zgodovinske znamenitosti, kot je srednjeveška kraljeva stolnica Visoko, je dejal, da bodo izkopavanja »nepovratno uničila nacionalni zaklad«.

Različne špekulacije

Poleti 2008 so arheologi, ki niso povezani z Osmanagićevo fundacijo, pri izkopavanjih odkrili srednjeveške artefakte, zaradi česar je vlada znova pozvala k razveljavitvi Osmanagićevih dovoljenj za izkopavanje.

Nekdanja zaposlena Nadija Nukić je za bosanski časopis povedala, da gravure na kamnih, za katere Osmanagić pravi, da so iz antičnih časov, ob prvem odkritju kamnov niso bile prisotne. Pozneje jih je napisala Osmanagićeva ekipa. Osmanagić je to zanikal.

To je kruta prevara!

Arheologi so kritizirali tudi bosanske oblasti, ker so podprle trditev o piramidi: »Ta shema je kruta prevara nič hudega sluteče javnosti in nima mesta v svetu prave znanosti.«

Garrett Fagan z univerze Penn State naj bi dejal: »Ne bi smeli dovoliti, da uničujejo resnična najdišča v želji po teh zablodah ... To je tako, kot bi nekomu dovolili z buldožerjem porušiti Stonehenge, da bi pod njim našel skrivne komore izgubljene starodavne modrosti.«

years-timeline.jpg

Arheologi, ki ga izpodbijajo …

Tudi arheolog Zahi Hawass, nekdanji egiptovski državni minister za spomeniške zadeve, meni, da »piramide v Bosni« niso nič drugega kot naravne gore. Dejal je še, da se Osmanagić povsem moti, ko trdi, da je majevska civilizacija Mezoamerike nastala v Atlantidi ali v ozvezdju Plejad.

Ali novo skeniranje bosanskega piramidnega kompleksa s tehnologijo LIDAR dokazuje, da se glavni raziskovalci motijo?

Marca 2015 je bilo na Visokem v Bosni opravljeno satelitsko skeniranje bosanske doline piramid s tehnologijo LiDAR (Light Detection and Ranging). Skeniranje s tehnologijo LiDAR omogoča podrobno topografsko sliko skeniranega območja.

LiDAR je metoda za merjenje razdalj z osvetlitvijo cilja z lasersko svetlobo in merjenjem odboja s senzorjem. Razlike v povratnih časih in valovnih dolžinah laserja se lahko nato uporabijo za izdelavo digitalnih tridimenzionalnih prikazov cilja. Uporablja se na kopnem, v zraku in na mobilnih napravah.

Prvi posnetek skeniranja LIDAR na Visokem, ki je bil končno na voljo 6. julija 2016, kaže jasne dokaze o ogromnih starodavnih umetnih strukturah pod celotno dolino.

Vidno prevladujoče značilnosti teh starodavnih struktur so gladke piramide, njihove površine pa so usmerjene proti kozmičnemu severu ali pravemu severu. Pravi sever je smer vzdolž Zemljine površine proti geografskemu severnemu polu ali pravemu severnemu polu.

Bosanska piramida Sonca ima najbolje dokumentirano usmerjenost proti kozmičnemu severu med vsemi do zdaj analiziranimi piramidami na planetu. Po podatkih bosanskega inštituta za geodezijo je odmik od kozmičnega severa orjaške piramide iz gline, glinavca, peščenjaka in betona v Visokem v Bosni, znane kot bosanska piramida Sonca, 0 stopinj, 0 minut in 12 sekund.

Za primerjavo, odklon od kozmičnega severa Velike piramide je: 2 stopinji, 28 minut, 0 sekund.

Orientacija bosanske piramide Sonca glede na kozmični sever je torej 12,33-krat natančnejša od orientacije Velike piramide.

Bosanske piramide turizem

Čeprav so znanstveniki Osmanagićeve trditve v veliki meri ovrgli, je Osmanagić še naprej promoviral območje kot turistično zanimivost. Tamkajšnje oblasti so financirale njegova izkopavanja in odobrile obiske »piramid« za šolske otroke, ki so jim vodniki pripovedovali, da so hribi del bosanske dediščine. Kraj je postal priljubljena turistična destinacija. Vsako leto ga obišče na tisoče popotnikov in navdušencev.

news-article-sm.jpg

Kamnite krogle

Še ena zanimiva in neverjetna lokacija je Stone Ball Park. Kamnite krogle najdemo po vsem svetu in so navadno povezane s piramidami. Pred nekaj leti je bila na tem območju najdena največja kamnita krogla na svetu. Lahko rečemo, da je to zelo drugačen kraj z zanimivimi in nenavadnimi znamenitostmi.

Celotno sarajevsko območje je polno naravnih lepot, kot so čudovita jezera in slapovi, slikovita dolina, hribi, gozdovi in podzemna reka ter čudoviti Stari most, ki je pod Unescovo zaščito nad reko Neretvo.

Kaj je res, kaj ne? Čista zmeda

Obstajajo različni argumenti o tem, kako so bile zgrajene piramide v Bosni, ali so to sploh piramide ali ne. Trije najpogosteje uporabljeni argumenti so: Prvi je, da so bile piramide zgrajene od spodaj navzgor, tako kot so bile zgrajene vse druge piramide v Egiptu in Južni Ameriki. Drugi je, da so bile piramide prej hribi, vendar so bile oblikovane kot umetne strukture. In zadnja je, da so vse te piramide narejene iz zablode, ki v resnici niso nič drugega kot naravne geološke skalne tvorbe.

Kakorkoli že – okoli teh piramid je neverjetna energija

Menimo, da so vsi ti argumenti verjetni, zato je zelo težko izbrati enega od njih. Naravni hribi ali starodavne piramide, karkoli že je – ti nenavadno stoječi robati hribi Visoko so tako čudoviti, da lahko kot magnet pritegnejo vsakega radovedneža, da vstopi z lastnimi teorijami zarote.

Prepričan, da bo v prihodnje vse razkrito

Sam Osmanagić verjame, da bodo nadaljnje raziskave v bližnji prihodnosti dokazale, da so njegove teorije povsem resnične. Če se bo to res zgodilo, bo zgodovinarje prisililo, da napišejo zgodovino na novo. »Smejemo se ljudem, ki so trdili, da je svet ploščat, in oni so se smejali Galileju,« je dejal Osmanagić. »Zgodovinske knjige bo treba preprosto napisati na novo, to je vse.«