Balkan trip

Una - adrenalinski biser narave

Avtor: kš

Reka Una je pravi biser narave, ki teče skozi severozahodni del Bosne in Hercegovine in deluje kot naravna meja med Bosno in Hercegovino ter Hrvaško.

Narodni park Una
Foto: npuna.com

Dolga je 212 kilometrov in izvira na Hrvaškem, v bližini Donje Suvaje.

Legenda pravi, da so stari Rimljani, ki so zaradi številnih osvajanj izgubili občutek za lepoto, prišli na obrežje reke Une in bili presenečeni nad lepoto, ki je niso videli nikjer drugje. Eden od teh Rimljanov je vzkliknil: "Una!" (ena/edina), z enim samim vzklikom pa je izrazil vso lepoto te reke, ki je ni nikjer drugje. Pravijo, da je tako ta reka dobila ime, ki ga je ohranila vse do danes.

Narodni park Una

Območje narodnega parka Una se nahaja na skrajnem zahodu Bosne in Hercegovine, na območju mesta Bihać. Obsega dolinske dele rek Una in Unac ter orografska pobočja gora Plješevica, Grmeča in Osječenica. To območje predstavlja edinstveno naravno enoto v tem delu Evrope, dragoceno za ohranjanje splošne raznovrstnosti.

Adrenalin na Uni

Rafting

una, narodni-park-una
Primeren je za vsakogar in ne zahteva predhodnega znanja veslanja, vendar ga mora spremljati licenciran voznik čolna (skiper).
npuna.com

Rafting je spust po bolj ali manj divjih rekah v gumijastem čolnu, imenovanem raft. Čeprav spada med ekstremne športe, je rafting predvsem oblika športne rekreacije, pustolovščine in pravega turističnega užitka. Primeren je za vsakogar in ne zahteva predhodnega znanja veslanja, vendar ga mora spremljati licenciran voznik čolna (skiper).

una, narodni-park-una
Narodni park Una
npuna.com

Odvisno od vremenskih razmer v določenem letu sezona raftinga na Uni traja od marca do oktobra. Najatraktivnejši odsek na reki Uni od Štrbačkega buk do naselja Lohovo se v celotni dolžini 15 km razteza skozi narodni park. Prvi del je dolg, buren, nepredvidljiv s številnimi manjšimi in večjimi slapovi, brzicami in vrtinci. Teža Une ob visokem vodostaju aprila in maja znaša od 3 do 5 stopinj, ob srednjem vodostaju pa od 2 do 4 stopinje, pot je zapletena in močna, z razburkano vodo okoli tufovih skal, tokovi in ovinki.

Kajak

una, narodni-park-una
Vožnja s kajaki in rafting sta najbolj vznemirljivi in priljubljeni športno-rekreativni dejavnosti na vodah narodnega parka Una.
npuna.com

Kajak je majhen čoln, ki ga poganja človeška moč. Najpogosteje ima pokrito palubo. Poganja ga posebno veslo z dvema lopaticama. Sodobni kajaki so izdelani po različnih modelih za posebne namene, med drugim pa se v olimpijskih športih poleg kanujev uporabljajo tudi kajaki in kanuji na mirnih vodah ter kajaki in kanuji na divjih vodah.

Vožnja s kajaki in rafting sta najbolj vznemirljivi in priljubljeni športno-rekreativni dejavnosti na vodah narodnega parka Una, ki ju ponuja več dobro organiziranih rafting agencij, ki vam bodo zagotovile nepozabne trenutke plovbe po najbolj privlačnih odsekih reke Una.

Potapljanje

Nepozabno potapljaška zgodba
Nepozabno potapljaška zgodba
npuna.com

Prava potapljaška pustolovščina se začne prav na reki Uni, eni najlepših in najčistejših rek v Evropi. Nepozabno potapljaška zgodba vključuje: potapljanje pod slapovi in potapljanje na reki. Medtem ko masa vode pada s čudovitih slapov, se vrtinči in spreminja v peno, začutite to čudovito dinamiko in spoznate, da ste se znašli v novi potapljaški dimenziji hitrega rečnega potapljanja.

Za več informacij - obiščite spletno stran npuna.com.