Muzika

Breskvica in Konstrakta odleteli!

Avtor: kš

Na Evrovizijo namreč potuje 32-letna Teya Dora s skladbo Ramonda, ki pa jo vsi poznamo po zelo žalostni pesmi Džanum, ki se je že zapisala v zgodovino glasbe.

Teya Dora
Foto: YT

V minulih tednih so se vrstila ugibanja, kdo bo predstavljal Srbijo na velikem evrovizijskem odru. Če je veliko ljudi bilo prepričanih, da bosta to ali Breskvica ali Konstrakta, se je na koncu izkazalo, da bo Teya Dora, ki bo prav gotovo prepričala tudi na velikem odru. Njen glas je namreč izjemen in njena interpretacija je na zelo visokem nivoju. Poleg tega je Teya tudi izjemna avtorica, ki je odgovorna za kar nekaj hitov, ki jih poznamo vsi.

Kdo je Teya Dora?

Teodora Pavlovska se je rodila leta 1992 v Boru v Srbiji in se pozneje preselila v Beograd. Študirala je glasbo na Berklee College of Music v Bostonu v ZDA.
Svojo kariero je začela na srbski glasbeni sceni kot avtorica in skladateljica. Napisala je naslovno skladbo za album Nikolija 2019, Yin & Yang, med drugim pa je sodelovala tudi s Teodoro in Natašo Bekvalac.
Teja Dora je julija 2019 objavila svojo prvo pesem kot izvajalka, "Da na meni je", ki je postala velika uspešnica. Med letoma 2020 in 2023 je napisala več pesmi za srbsko filmsko serijo Južni veter.

Leta 2023 je izdala pesem "Džanum", ki je po streljanju na beograjski šoli postala priljubljena na družbenih omrežjih, kot je TikTok; singel je zasedel šesto mesto na Billboardovi lestvici Croatia Songs in dosegel četrto mesto na svetovni lestvici Daily Viral Songs na Spotify. Ustvaril je spletni mem "Moye moye".


21. decembra 2023 je bila Teya Dora objavljena med udeleženci Pesma za Evroviziju '24, srbskega nacionalnega izbora za Pesem Evrovizije 2024, s skladbo "Ramonda", s katero se je uvrstila v finale in na koncu zmagala.

Prisluhnite zmagovalni skladbi: