Muzika

Dado Topić – njegovo pravo ime je Adolf!

Avtor: kš

Med ljubitelji glasbe se morda še vedno najdejo tisti, ki ne vedo, da je pravo ime legendarnega glasbenika Dada Topića pravzaprav – Adolf.

Dado Topić
Foto: YouTube

Zgodba, zakaj je to ime dobil leta 1949, le štiri leta po koncu druge svetovne vojne, je zelo zanimiva. »Bilo je šele štiri leta po koncu druge svetovne vojne, torej v času, ko ime Adolf sploh ni bilo popularno, ravno obratno. Leta 1949 je bilo res nenavadno, da bi sina poimenoval Adolf,« je povedal Dado.

dado-topić
Dado Topić
YouTube

Zakaj tako ime?! 

Takoj, ko je odrasel, je seveda vprašal očeta, zakaj mu je dal tako ime ... In zgodba je pravzaprav sila preprosta. »Očetov najboljši prijatelj, ki se ga spominjam kot enega najboljših in najprijaznejših ljudi, kar sem jih kdaj srečal, je bil Jud po imenu Adolf. Po poklicu je bil zobozdravnik in moj oče, ki mu je Adolf s svojimi dobrimi dejanji v življenju veliko pomagal, mu je že dolgo pred mojim rojstvom obljubil, da bo, če bo imel sina, poimenoval otroka po njem.«

dado-topić
Dado Topić
YouTube

Odločen oče se ni dal prepričati

»Čeprav so bili povojni časi težki, je bil oče trmast. Ni prišlo v poštev, čeprav so ga mnogi prepričevali, da bi mi dal drugo, bolj 'krotko' ime.

Dado je priznal, da je imel zaradi nenavadnega imena veliko nevšečnosti v življenju. »Kar se imena tiče, sem še nekako prebil skozi osnovno šolo.

dado-topić
Dado Topić
YouTube

Slabo stanje v srednji šoli

V srednji šoli se je poslabšalo. V srednji šoli sem si pustil dolge lase, se začel igrati in bil videti precej uporniški. Profesorjem moj videz ni bil všeč, in ko so ugotovili, da mi je ime Adolf, je bilo še huje. Prejel sem veliko negativnih ocen, bolj kot to pa so me prizadele opazke nekaterih profesorjev, ki so mojega očeta povezovali z ustaši in simpatizirali z ustaštvom, češ da mi je verjetno zaradi tega dal tako ime. In prava resnica je, da je bil moj oče med drugo svetovno vojno pravzaprav partizan,« se je spomnil Dado, ki ne ve, kdaj ga je nazadnje kdo poklical s pravim imenom.