Muzika

Ga prepoznate? Nekoč rocker, danes pa …

Avtor: kš

Glasbenik, ki ga gotovo poznajo vsi … Energičen, karizmatičen in na trenutke tudi problematičen … Vse to in še več je Aca Lukas.

Aca Lukas
Foto: YT

Ta srbski pevec, rojen 23. septembra 1969 v Beogradu, je v svoji več kot tridesetletni karieri postal sinonim za pop-folk glasbo in nepozabne koncerte. Kljub uspehu, ki ga je dosegel, ostaja zvest sam sebi.

Na začetku je bil rocker!

Začetki njegove glasbene poti segajo v zgodnja 90. leta prejšnjega stoletja, ko je začel nastopati skupaj s platinasto rockerico Viktorijo in njeno skupino. Na spletu je kar nekaj videoposnetkov, ki prikazujejo njegove rockerske začetke in ki s tem dokazujejo, da je resnično popoln glasbenik - od A do Ž!

V bistvu je njegovo ime …

Njegovo pravo ime je Aleksandar Vuksanović … Umetniško pa je dobil s kombinacijo svojega imena in priljubljenega beograjskega nočnega kluba Lukas, kjer je v svojih zgodnjih letih veliko nastopal.

Samostojni začetki

Prvi samostojni album, ki ga je izdal leta 1994, je nosil naslov "Ponos i laž" (Ponos in Laž). Album je bil kritično in komercialno uspešen, kar mu je prineslo prepoznavnost in utrdilo mesto na glasbeni sceni. Naslednja albuma, "Pesma od bola" (Pesem bolečine, 1996) in "Lična karta" (Osebna izkaznica, 1998), sta prav tako dosegla velik uspeh, obe naslovni pesmi pa sta postali hit! Novembra 1999 je imel Lukas svoj prvi samostojni koncert v beograjski dvorani Pionir, na katerem se je zbralo vrtoglavih 10.000 oboževalcev.

Na začetku svoje kariere
Aca Lukas
YouTube

V začetku leta 2000 je podpisal pogodbo z založbo Grand Production, pod okriljem katere je izdal naslednji album Rođendan (Rojstni dan, 2000). Istega leta je Lukas nastopil tudi na beograjskem sejmu, na katerem se je zbralo 20.000 ljudi. Njegov peti album z naslovom Nešto protiv bolova je izšel leta 2002 pri založbi Music Star Production. Sledil mu je album Istina je da lažem leta 2003 pri založbi BK Sound.

Težave, zaradi katerih se je ustavil …

Aca Lukas polni dvorane v celi regiji.
Aca Lukas
Instagram

Njegova kariera pa žal ni bila brez preizkušenj. V zgodnjih 2000-ih letih je imel težave z odvisnostjo, vendar se je uspešno vrnil na sceno in nadaljeval z izdajo uspešnih albumov. V letu 2008 je zmagal na drugem Grand Festivalu s pesmijo "Upali svetlo", ki je bila vključena v njegov osmi album "Lešće".


Ena izmed prelomnic v njegovi karieri je bila sodelovanje z legendarno Ceco v duetu "Ne zanosim se ja" leta 2014. Še prej pa je posnel izjemen duet Daleko si z Ivano Selakov.

Aca Lukas je znan po svoji energični odrski prisotnosti in edinstvenem vokalu, ki je zmožen priklicati čustva svojih poslušalcev. Njegova glasba je mešanica tradicionalnih balkanskih melodij in sodobnih pop elementov, kar mu omogoča, da doseže široko publiko različnih starosti.


Aca Lukas je svojo dolgoletno kariero kronal z izdajo desetega studijskega albuma "Uspavanka za ozbiljne bebe", v marcu 2021, kjer je sodeloval z Milico Pavlović in Mayo Berović. V juniju istega leta je promoviral svojo avtobiografijo "To sam ja" (To sem jaz), kjer je delil svoje osebne in profesionalne izkušnje.

Oskar in Pokidan 

Tudi v letu 2022 je Aca Lukas ostal aktiven v glasbenem svetu, saj je sodeloval na glasbenem festivalu Pesma za Evroviziju '22 z pesmijo "Oksar", kjer je zasedel peto mesto med 18 finalnimi skladbami.

Prihaja pa tudi njegova filmska biografija, ki bo predstavljena v novembru. Film Pokidan bo prav gotovo eden najuspešnejših na Balkanu!

Zvezda prvega koncerta Best FM
Aca Lukas
Best FM

aca-lukas
Prvi rojstni dan
Best FM