Muzika

Himna generacije s Slađano

Avtor: C.R.

Regionalni glasbeni atrakciji, Dubioza in Senidah, bosta prvič združili moči v Velenju.

Senidah bo z Dubiozo in S.A.R.S. na Visti pripravila glasbeni spektakel, o katerem se bo tudi pisalo po celi regiji.
Foto: Marko Delbello Ocepek

Če se vam zdi, da Senidah in Dubioza kolektiv, razen tega, da gre za dve vroči glasbeni imeni v naši bratski soseščini in da imata obe tudi slovenski pedigre, nimata prav veliko skupnega ... se ne motite. Je pa to odlična iztočnica za to, da se zgodi res izjemna zgodba.

Organizatorji so v sredo razkrili prve podrobnosti novega dogodka, ki se bo 25. junija odvijal ob Velenjskem jezeru. Splash festival je nadgradnja Pljuska, prireditve, ki je zadnjih sedem let odpirala poletno družabno sezono na velenjski plaži in se je uveljavila predvsem z atraktivnimi skoki v vodo, tudi z rolkami, bicikli in drugimi koleščkastimi rekviziti. Kaj točno se bo v Velenju ob koncu šole dogajalo letos, organizatorji še skrivajo, osvežujejo tudi druge vsebine, so pa zato že najavili atraktiven glasbeni program na našem največjem koncertnem prizorišču na prostem.

S.A.R.S.
S.A.R.S.
arhiv izvajalcev

Dubioza Kolektiv in S.A.R.S. sta stara znanca, saj sta regijo navdušila v formatu Red Bull Music Soundclash, ki smo ga pred petimi leti doživeli tudi v razprodanih Stožicah. To je bilo tudi zadnjič, da sta ta dva benda skupaj stala na istem odru. Poti Dubioze in Senidah pa se sploh še niso križale, kar ni presenetljivo, saj uporniški, kritično razmišljujoči, politično angažirani Bosanci vsebinsko nimajo veliko skupnega s prvo damo hedonističnega in razvratnega balkan-trapa, ki ni le glasbena in modna, ampak tudi feministična ikona, saj si je izborila eno ključnih pozicij na zelo mačistični sceni, njeni videi pa so na spletu že zdavnaj prebili milijardo ogledov.

Dubioza Kolektiv in S.A.R.S. sta stara znanca, saj sta regijo navdušila v formatu Red Bull Music Sou
Dubioza Kolektiv in S.A.R.S. sta stara znanca, saj sta regijo navdušila v formatu Red Bull Music Soundclash, ki smo ga pred petimi leti doživeli tudi v razprodanih Stožicah.
Arhiv izvajalcev

O Senidah se je sicer zadnje čase bolj kot o glasbi (drugi album Za tebe je izdala novembra) govorilo v povezavi z bosanskimi gangsterji, ki naj bi po podatkih tamkajšnje policije zaradi nerazčiščenih poslov načrtovali napad nanjo in na ekipo, kar je njen odvetnik zavrnil kot škodljive in neutemeljene govorice. Upamo, da to drži in bo Senidah z Dubiozo in S.A.R.S. na Visti pripravila glasbeni spektakel, o katerem se bo tudi pisalo po celi regiji

DUBIOZA TUDI NA EUROSONGU?

'Najuspešnejši bosanski izvozni glasbeni produkt' praznujejo 20 let delovanja.
'Najuspešnejši bosanski izvozni glasbeni produkt' praznuje 20 let delovanja.
Goran Lizdek & Edvin Kalic

»Najuspešnejši bosanski izvozni glasbeni produkt« praznuje 20 let delovanja. V tem času so izdali deset albumov, en EP in en koncertni album, ob več kot 1000 nastopih v 42 državah pa iztrošili štiri kombije. Med vrhunce kariere štejejo rekordni obisk na Exitu, špil pred polmilijonskim občinstvom na »poljskem Woodstocku« Pol'and'Rock, igrali so tudi na Glastonburyju, Szigetu, pa festivalih Roskilde, Lowlands, Pohoda, Lollapalooza ... Pred tedni je Dubioza dvignila prah tudi z napovedjo, da gre na Pesem Evrovizije: »Napisali smo že skladbo, s katero bi zastopali države, ki nimajo denarja za prijavo. Ob Bosni so se tudi Bolgarija, Črna gora in Makedonija odpovedale sodelovanju, ker nimajo denarja za ta projekt, zato bomo predlagali, da nastopimo kot predstavniki teh štirih 'kokuzov',« je v značilnem besedišču benda v jutranjem programu federalne TV povedal Brano in pojasnil tudi, kako bodo to izpeljali. »Državljane teh držav, pa tudi širše, bomo pozvali, da na spletni strani oddajo peticijo organizatorjem Eurosonga, s katero bomo prosili, da te štiri države zastopa Dubioza v revijalnem delu programa. Razloga sta dva: prvi je finančno stanje, kakršno je, drugi pa, da so to države s 'hodnika' pred Evropsko unijo. Mi le čakamo, da nas sprejmejo, tu pa tam pokukamo s hodnika v čakalnico in upamo, da nas bo nekdo poklical na šalter.« BiH ni del Pesmi Evrovizije že od leta 2016, ker BHRT ni poravnala dolgov do Evropske radiodifuzne zveze (EBU).

foto: Marko Delbello Ocepek in arhivi izvajalcev