Muzika

Luke Black – kdo je mladenič, ki gre v Liverpool?

Avtor: kš

V soboto je Luke Black navdušil občinstvo po vsej Srbiji, ko je zmagal na izboru za Eurosong in si s pesmijo "Samo mi se spava" prislužil priložnost, da maja letos v Liverpoolu zastopa Srbijo.

Luke Black
Foto: YouTube

Kdo sploh je?

Čeprav je 30-letni Luke že pritegnil veliko pozornosti v Srbiji, še vedno malo ljudi ve, kdo je. Ustvarjanju avtorske glasbe se posveča že od leta 2005, ko je začel pisati besedila pri samo 12 letih, štiri leta pozneje pa se je lotil skladanja glasbe in pisanja aranžmajev. V tem obdobju je posnel šest albumov, ki so jih slišali le njegovi najbližji prijatelji. Iz Čačka se je preselil v Beograd, kjer je študiral angleščino in književnost. To, kar Luko loči od preostalih tekmovalcev, je glasba, ki se popolnoma razlikuje od srbskih glasbenih standardov.
Ta mladi umetnik že šest let živi in dela v Londonu, kjer je tudi ustvaril pesem, ki bo zastopala Srbijo na Evroviziji – Torej skladbo Samo mi se spava ...

Prvič leta 2014

Prvič se je javnosti predstavil maja 2014 na festivalu Groveland, kjer je premierno izvedel svojo pesem "D-Generation". Poleg lastne glasbe se ukvarja tudi z avdio produkcijo ter režijo svojih nastopov in videospotov. Pri iskanju svojega umetniškega izraza eksperimentira in preizkuša nove in nepričakovane oblike ter stile, že leta pa sodeluje tudi s Konstrakto.
"Danes sem star 30 let in že dolgo ustvarjam glasbo v svoji spalnici. Sam sem se naučil različnih stvari in svoje prve pesmi začel pisati pri 12, 13 letih. V Beograd sem prišel iz Čačka in se bolj posvetil glasbi. Prva mi je odprla vrata Zemlja Gruva," je povedal v oddaji Vikend na K1 in dodal: "Moja glasba ni nikogar zanimala razen Milovana iz 'Zemlje Gruva'. Naučili so me veliko o celotni tehniki, petju, prvič sem slišal svoj vokal. Vse mi je bilo zelo čudno. Imel sem počasen, a temeljit proces učenja glasbe. Nisem se preveč obremenjeval. Nisem tako prepričan vase, da bi se postavljal v ospredje."

Zakaj se je prijavil na izbor?

Ko so ga vprašali, zakaj se je prijavil na izbor za Eurosong, je odgovoril: "Mislim, da se je evrovizijska pesem v zadnjih letih spremenila in da je koncept postal vse bolj drugačen od tistega, ki sem ga sam prej dojemal.« Sprva se mu je zdelo, da je Eurosong namenjen bolj tradicionalnim zvokom in pomanjkljivo oblečenim dekletom, kar ni bilo v skladu z njegovo glasbeno vizijo. Vendar je kasneje spoznal, da se moti in da se festival spreminja, zato se je odločil, da se prijavi. Veliko časa preživi na Twitterju, kjer se rad šali, po zmagi Konstrakte pa je na svojem profilu objavil, da ima pesem za naslednji Eurosong. Ljudje so se zelo pozitivno odzvali, zato se je odločil, da ne bo razočaral oboževalcev.

Luke Black predstavlja torej novo upanje za srbsko glasbo na Eurosongu. Zaveda se, da je konkurenca huda, vendar upa, da bo njegova drugačna glasba prepričala občinstvo in da mu bo uspelo priti do najvišjih mest na tekmovanju.