Muzika

Magnifico in Konstrakta na skupni Poti ...

Avtor: kš

Pesem Put je zaključni song novega celovečernega filma Varuhi formule. Skladba, s katero Magnifico napoveduje tudi turnejo Jesenska romanca, je zaživela v videospotu in kot samostojni single.

Konstrakta in Magnifico
Foto: Urša Premik

Kako zelo pomembna je glasba v filmu, z vsako novo stvaritvijo dokazuje srbski režiser Dragan Bjelogrlić, ki ničesar ne prepusti naključju. V filmu Varuhi formule tokrat v zaključnih kadrih zazveni skladba Put, kjer sta se kreativno povezala Konstrakta in Magnifico. Specifika skladbe je v njenem nastanku, saj sta jo glasbenika ustvarila naknadno, ko je bila že montaža filma skoraj pri koncu in sta jo tako rekoč ustvarjala po režiserjevem slikovnem navdihu. Da lahko pesem zadiha tudi kot samostojni singel, sta se morala glasbenika še enkrat srečati tudi v živo, in sicer v studio Dom svobode, v Tivoliju.

»V resnici ne vem, če sem kdaj z nekom sodeloval na tak način, da sta bili združeni dve avtorski produkciji na en mah, v studiu, kjer se skupaj odločamo, na kakšen način bomo naredili skladbo do konca. V našem slučaju je bilo to zelo prijetno,« je povedal Magnifico.

Skladba Put, kjer je za produkcijo pesmi poskrbel Aleksander Pešut - Schatz!, ustvarjalno noto pa sta dodala še Jovan Antič in Milovan Bošković (MC) iz Konstraktine zasedbe Zemlja gruva,
je zaživela tudi v videospotu in kot samostojni singel.

»Navdih za pesem je bil film, kar je pomembno. In pesem je nastala iz filma, zato v sebi nosi resnost in optimizem. Besedilo nekoliko poudari čustveno tematiko, in čeprav ta pristop včasih lahko deluje odvečno in odbijajoče, menim, da smo v tem primeru na preprost način poudarili danes zelo pomembno temo solidarnosti in sočutja med ljudmi,« je skladbo opisala Konstrakta.

Pesem lahko slišite v treh različicah, in sicer je ob radijski različici na voljo še daljša verzija skladbe in tudi instrumental. Film Varuhi formule bo slovensko premiero doživel 8. novembra na ljubljanskem festivalu LIFFE.

Magnifica do konca leta čaka še turneja Jesenska romanca. S svojo zasedbo bo koncertiral v Ljubljani, Portorožu, Trbovljah, Krškem in Sv. Trojici v Slovenskih goricah.
18.11. - Trbovlje - Delavski dom
23.11. - Avditorij Portorož – Dvorana
25.11. - Ljubljana - Kurzschluss LIVE!
30.11. - Celje - Celjski dom - Dvorana Union
22.12. - Sveta trojica - Trilogija - Trojiški trg
23.12. - Kulturni dom Krško