Muzika

Španci ukradli hit Nede Ukraden!

Avtor: kš

Španci so ponovno plagirali srbsko pesem za Evrovizijo! Sposodili so si hit Nede Ukraden iz leta 2020, pevka sporoča: "Zagotovo bodo plačali..."

Neda Ukraden je Kurirju zaupala, da bo zadevo preučila in če bo potrebno, bo zahtevala plačilo.
Foto: M24.si

Neda Ukraden se je znašla v središču škandala, tokrat na svetovni ravni. Njeno pesem "Bomba" iz leta 2020, ki jo je izvedla na "Beoviziji" in sta jo ustvarila Dušan Bačić in Dejan Nikolić, so letos kopirali španski predstavniki na Evroviziji.

Španija se je letos odločila za skladbo "Zora" skupine Nebulosa, ki jo kot avtorji podpisujejo Mark Dasousa, Genis Trani in Meri Bas. Vendar je ta pesem pritegnila pozornost mnogih poslušalcev in sprožila plaz komentarjev na internetu, pri čemer so družbena omrežja polna trditev o plagiatu in očitnih podobnostih med Nedino uspešnico in letošnjimi španskimi predstavniki na prestižnem tekmovanju, ki bo potekalo maja v švedskem mestu Malmö.

Nekateri slišijo veliko podobnosti med skladbo Zorra in Bomba
Nekateri slišijo veliko podobnosti med skladbo Zorra in Bomba
Nebulossa

Čeprav se pesmi "Zorra" in "Bomba" razlikujeta po jeziku in izvajalcih, so mnogi poslušalci opazili več podobnosti. Obe pesmi imata energičen ritem in nalezljive melodije, ki hitro pridejo v uho. Prav tako se obe pesmi dotikata teme ljubezni in izražata močna čustva. Stilsko so pevke primerljive, čeprav vsaka od njih izžareva svojo karizmo.
“Oprostite, Španci, ampak mi smo imeli Nedo Ukraden že pred štirimi leti! Španska zmagovalna pesem za Evrovizijo bi morala biti diskvalificirana zaradi kršenja pravil Evrovizije. Je enaka kot pesem Nede Ukraden!” je zapisano v eni od objav na X (nekdanji Twitter).
Nekateri so zahtevali tudi takojšnjo reakcijo žirije.
“Zanima nas, kaj bo žirija storila glede tega. Ali ta skupina ne vidi, da je njihova pesem enaka kot Nedina?”

Neda Ukraden je ekskluzivno za srbski Kurir povedala:

“Pravkar sem se vrnila iz Amerike s turneje in nisem imela priložnosti slišati nobene od evrovizijskih pesmi. Če je res, kar pravite, da španska pesem spominja na mojo "Bombo", je to predvsem kompliment, in drugič - zagotovo bodo plačali! Poslušala bom, se posvetovala z avtorjem in nato odločila, kaj bom storila. Hvala za informacijo,” je srbskim novinarjem sporočila Neda.
Spomnimo, to ni prvič, da je Španija plagirala eno od srbskih pesmi. Podoben primer se je zgodil tudi leta 2022, ko je Chanel, predstavnica te države, kopirala skladbo "Estravagantno" Dare Bubamare, zaradi česar so mnogi tudi v Španiji zahtevali takojšnjo diskvalifikacijo s tekmovanja, do katere pa na koncu ni prišlo.