Muzika

Tri leta zapora zaradi YouTuba?!

Avtor: kš

Pravni spor med Ceco Ražnatović in Aleksandrom Milićem Milijem sega veliko globlje, kot se je sprva zdelo, saj je zdaj v vse skupaj ponovno vpletena Jelena Karleuša, pa tudi Aleksandar Radulović Futa, ki je odgovoren za ukinitev YouTube kanala JK.

Ceca se je znašla v zapletenem YouTube škandalu
Foto: Instagram

Ceca in Mili se pravdata glede pravic do fonogramov njenih albumov, potem ko je odvetnik skladatelja Milan Jakšić izjavil, da spor še ni končan, je celotno situacijo pojasnil še en predstavnik podjetja Connect Network, ki se ukvarja z zaščito avtorskih pravic.

Spomnimo, nekaj mesecev nazaj so Jeleni ukinili YouTube kanal in ji s tem povročili ogromno škodo.
Spomnimo, nekaj mesecev nazaj so Jeleni ukinili YouTube kanal in ji s tem povzročili ogromno škodo.
Instagram

“Grobo so bile kršene pravice ne samo mojih strank, ampak tudi osmih drugih avtorjev, ki so ustvarili to kariero, kot so Doca Ivanković (štirje albumi), Ljiljana Jorgovanović in mnogi drugi,” je dejal odvetnik Jakšić, medtem ko Vladimir Marić iz Connect Networka, ki zastopa družino pokojnega Ivankovića, pravi, da se za kršitev zakona lahko kazensko preganja.
Oni sicer ščitijo pravice več kot 100 avtorjev (med katerimi je tudi Aleksandar Milić), kot tudi več kot 90.000 avtorskih del.

Boj med izvajalci in avtorji se bo očitno nadaljeval.
Boj med izvajalci in avtorji se bo očitno nadaljeval.
Instagram

“Svetlana na svojem YouTube kanalu objavlja koncerte, žive nastope, novoletne programe in vse, kar ni povezano s prvotnim posnetkom (fonogramom) naših strank, na primer Milija, za kar potrebuje avtorsko dovoljenje, ki ga nima. Torej je neupravičeno objavila vsebino, jo monetizira ... Pravno "interaktivno omogoča dostop do dela" in s tem krši vrsto avtorskih pravic, člen 17 ZASP. Ob tem niso spregledali niti KZ 198, 199 Kazenskega zakonika, tako da bi Mili lahko vložil tudi kazensko tožbo. Člen 199 Kazenskega zakonika določa "kdor neupravičeno objavi, posname, razmnoži ali na drug način javno sporoči v celoti ali delno avtorsko delo, interpretacijo, fonogram, videogram, oddajo, računalniški program ali podatkovno bazo, se kaznuje z zaporom do treh let". V odstavku 2 tega člena je navedeno "če je dejanje iz odst. 1 in 2 tega člena storjeno z namenom pridobivanja premoženjske koristi zase ali za drugega, se storilec kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let," je povedal direktor podjetja Connect Network.

Jelena Karleuša
Jelena Karleuša je že večkrat javno povedala, da ji Ceca ni najbolj po godu.
IG

Marić se je nato dotaknil tudi drugih dejstev in omenil Futo in Karleušo.
“Avtorji lahko ukinejo Svetlanin YouTube kanal, ker lastništvo nad fonogrami ni njeno, govorim v imenu naših avtorjev, temveč lastništvo PGP in drugih založniških hiš, vendar to ni bil naš namen in nismo radikalizirali primera. Vendar bi bilo sramotno, da ena največjih balkanskih zvezd nima svojega YouTube kanala. Njen tim ščiti tudi Aleksandra Radulovića Futo in so bili neusmiljeni do Jelene Karleuše. Za razliko od njih je naša zadnja možnost digitalno opozorilo, po domače rušenje kanala. Toda vsak ima svojo politiko poslovanja,” - je zaključil Marić in s tem dal vsem vedeti, da zgodba še zdaleč ni končana …