Naša hrana

Djuveč z govejim mesom

Avtor: kš

Djuveč je tradicionalna jed iz Balkana, ki se pripravlja s kombinacijo riža, zelenjave in mesa. Navadno se pripravlja v posebnem glinenem loncu, imenovanem djuveč.

Djuveč
Foto: Profimedia

Za pripravo djuveča se najpogosteje uporabljajo paprike, paradižnik, čebula, jajčevci, krompir, zelje, bučke, meso (navadno jagnjetina ali piščanec) in začimbe, kot so sol, poper, sladka paprika, origano in peteršilj. Vse sestavine se skupaj dušijo v loncu, dokler se riž ne skuha in ne absorbira vseh okusov zelenjave in mesa.
Djuveč je priljubljena jed v državah Balkana, kot so Srbija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Hrvaška in Črna gora. V teh državah se največkrat pripravlja za praznične ali družinske dogodke ter za posebne priložnosti. Poleg tega pa ga najdemo tudi v restavracijah, ki ponujajo tradicionalno balkansko hrano.

Tokrat smo naredili djuveč z govejim mesom ... Vi pa seveda lahko po svoje – ni meja pri domišljiji, ko se kuha!

Sestavine:

  • 400 g govejega mesa za golaž, narezanega na kocke
  • 2 veliki čebuli, nasekljani
  • 1 rdeča paprika, narezana na kocke
  • 1 zelena paprika, narezana na kocke
  • 2 paradižnika, narezana na kocke
  • 2 skodelici riža
  • 4 skodelice zelenjavne ali goveje juhe
  • 3 žlice olja
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 2 žlički rdeče paprike v prahu
  • sol in poper po okusu


Navodila za pripravo:

  • Segrejte olje v velikem loncu ali globoki ponvi na srednji temperaturi.
  • Dodajte meso in ga pražite, dokler ne dobi zlate barve na vseh straneh. Nato meso vzemite iz lonca in ga odložite na krožnik.
  • Na preostalem olju, kjer ste pekli meso, dodajte čebulo in pražite, dokler ne postane mehka in prosojna.
  • Dodajte narezano rdečo in zeleno papriko ter pražite še 5 minut, da se zmehčata.
  • Vrnite meso v lonec, dodajte sesekljan česen, rdečo papriko v prahu, sol in poper po okusu ter dobro premešajte.
  • Dodajte narezane paradižnike in juho ter zavrite. Zmanjšajte temperaturo, pokrijte s pokrovko in kuhajte 20-25 minut.
  • V drugi posodi skuhajte riž po navodilih na embalaži.
  • Ko je djuveč gotov, postrezite z rižem

Dober tek!