Naša hrana

Gibanica

Avtor: k.s.

Najbolj klasična in najbolj priljubljena jed - kdo nima rad gibanice?! Ponujamo vam najbolj preprost recept!

Foto:

Porcij: 6 Čas priprave: 125 min Energijska vrednost na porcijo: 2546 kJ/608 kcal

Sestavine:

Testo:

  • 300 g navadne moke,
  • sol,
  • 1 žlica kisa,
  • 60 g olja,
  • navadna moka za valjanje,
  • maslo za oblikovanje,
  • mleko za namakanje testa.

Nadev:

  • 500 g mehke skute,
  • 5 jajc,
  • mleko po potrebi,
  • 120 g masla

Postopek priprave:

  1. V skledo presejemo moko in sol. Dodamo kis, olje in 80-120 ml vode. Naredili bomo mehko, nelepljivo testo (kot za vlečeni zvitek).
  2. Testo zavijemo v folijo in pustimo počivati ​​vsaj pol ure. Testo razdelimo na tretjine in jih na pomokanem valjarju postopoma razvaljamo na čim na tanjšo.
  3. Narežemo na koščke - glede na velikost pekača.
  4. V pečici ali na teflonski ponvi lističe testa prepražimo, da na nastanejo mehurčki. V skledi zmešamo skuto z rumenjaki in po potrebi zmes razredčimo z mlekom.
  5. Beljake in ščepec soli stepemo in jih vmešamo v skuto. Pečene liste testa za 10 sekund namočimo v mleku in odcedimo.
  6. Na dno kalupa, podrgnjenega z maslom, položimo 1 list testa, dodamo plast nadeva in pokapamo s stopljenim maslom.
  7. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast je sestavljena iz lista testa, namazanega s stopljenim maslom.
  8. Gibanico pokrijemo s folijo in pečemo približno eno uro v pečici, segreti na 150 °C, nato folijo odstranimo in pečemo do zlate barve na 230 °C.
Dober tek!

fc43d49ebc72a1c2a1f8217caba8625b.jpeg