Naša hrana
Gibanica
Avtor: k.s.
Najbolj klasična in najbolj priljubljena jed - kdo nima rad gibanice?! Ponujamo vam najbolj preprost recept!
Foto:
Porcij: 6 Čas priprave: 125 min Energijska vrednost na porcijo: 2546 kJ/608 kcal
Sestavine:
Testo:
- 300 g navadne moke,
- sol,
- 1 žlica kisa,
- 60 g olja,
- navadna moka za valjanje,
- maslo za oblikovanje,
- mleko za namakanje testa.
Nadev:
- 500 g mehke skute,
- 5 jajc,
- mleko po potrebi,
- 120 g masla
Postopek priprave:
- V skledo presejemo moko in sol. Dodamo kis, olje in 80-120 ml vode. Naredili bomo mehko, nelepljivo testo (kot za vlečeni zvitek).
- Testo zavijemo v folijo in pustimo počivati vsaj pol ure. Testo razdelimo na tretjine in jih na pomokanem valjarju postopoma razvaljamo na čim na tanjšo.
- Narežemo na koščke - glede na velikost pekača.
- V pečici ali na teflonski ponvi lističe testa prepražimo, da na nastanejo mehurčki. V skledi zmešamo skuto z rumenjaki in po potrebi zmes razredčimo z mlekom.
- Beljake in ščepec soli stepemo in jih vmešamo v skuto. Pečene liste testa za 10 sekund namočimo v mleku in odcedimo.
- Na dno kalupa, podrgnjenega z maslom, položimo 1 list testa, dodamo plast nadeva in pokapamo s stopljenim maslom.
- Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast je sestavljena iz lista testa, namazanega s stopljenim maslom.
- Gibanico pokrijemo s folijo in pečemo približno eno uro v pečici, segreti na 150 °C, nato folijo odstranimo in pečemo do zlate barve na 230 °C.
Dober tek!