Naša hrana
Jagodna torta
Avtor: k.s.
Za nekatere najbolj seksi sadež, ki paše čisto za vsako priložnost ...
Foto:
SESTAVINE ZA OBLATE premera 20 cm (10 porcij):
- 250 g moke
- 1/2 vrečke pecilnega praška (ok. 6 g)
- 1/2 žličke soli
- 250 ml polnomastnega mleka
- 60 g masla
- 1 žlica vaniljevega ekstrakta
- 4 jajca
- 350 g sladkorja
SESTAVINE ZA NADEV
- 250 g kremnega sira (namaz)
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 500 g smetane za stepanje
- 500 g jagod (lahko več)
- 2 žlici jagodne marmelade
POSTOPEK PRIPRAVE
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- V posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol.
- V loncu zavremo mleko in maslo. Takoj ko zavre, odstavimo in dodamo vaniljev ekstrakt.
- V večji posodi z ročnim mešalnikom stepamo jajca, dokler ne postanejo puhasta in se njihov volumen podvoji (približno 5 minut). Nato jim počasi med stepanjem dodajamo toplo zmes mleka in masla. Počasi dodajamo še pripravljeno moko.
- Maso razdelimo na tri dele in jo pečemo 14-18 minut (oziroma dokler niso robovi zlato obarvani) v pekaču premera 20 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pustimo, da se biskvit ohladi.
Nadev: jagode narežemo na poljubno velikost in jih zamešamo z marmelado.
- V večji posodi zmešamo kremni sir, sladkor v prahu in čajno žličko vaniljevega ekstrakta. Maso stepamo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Počasi začnemo dodajati smetano za stepanje. Stepamo, dokler ne dobimo čvrste mase.
- Na vsak biskvit namažemo kremo in dodamo narezane jagode. Zadnji biskvit lepo okrasimo. Nekaj kontrastne zelene barve lahko dodamo tako, da potresemo sesekljane pistacije ali nekaj listov mete.
Dober tek!