Naša hrana

Musaka - poezija okusov

Avtor: T.L.

Angleško ime za musako ima arabski izvor musaqqa‘a (مسقعة), dobesedno »tisto, ki se hrani s tekočino«. Ponovno je izhajal iz grškega mousakás (μουσακάς) in iz drugih balkanskih jezikov, ki so si izposodili besedo iz otomanskega sveta. Obstaja skoraj toliko različic, kot je gospodinj in okusov.

Musaka z jajčevcem.jpg
Foto: profimedia LIZA MAJA

Musaka z jajčevcem


Čas priprave in pečenja: 90 min
 
Sestavine za 4 lačne: 

  • 2 jajčevca
  • 50 ml olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • sol
  • 500 g mletega mesa
  • mlet črni poper
  • 1 žlička origana
  • 4 listi mete
  • 1 čebula
  • 50 g masla
  • 50 g navadne moke
  • 650 ml mleka
  • 80 g naribanega sira

Priprava:

Musaka z jajčevcem.jpg
Musaka z jajčevcem.jpg
profimedia LIZA MAJA

  1. Jajčevce operite, očistite in jih po dolžini narežite na približno 7 mm debele rezine. Olje zmešajte z naribanim česnom in soljo ter mešanico vtrite na obe strani rezin jajčevcev. Položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko, postavite v pečico in jih pri 200 °C pecite približno 7 minut. Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladijo.
  2. Mleto meso dajte v skledo, začinite s soljo, poprom, origanom, sesekljano meto in drobno sesekljano čebulo.
    V ponvi segrejte maslo, vmešajte moko in na nizki temperaturi mešajte približno 5 minut.
  3. Odstavite z ognja, dodajte polovico mleka naenkrat in z metlico hitro stepajte do gladkega. Postavite nazaj na štedilnik, dodajte sol in med nenehnim mešanjem pustite, da zavre. Takoj vmešajte preostalo mleko in počasi kuhajte vsaj 20 minut, dokler se ne zgosti. Odstavite in vmešajte polovico naribanega sira.
  4. Pekač obložite s papirjem za peko. Na dno razporedite tretjino rezin jajčevcev, prekrijte jih s polovico mesne mešanice, dodajte še eno plast jajčevcev, preostalo meso in nazadnje jajčevce. Vse skupaj prelijte z bešamelom, potresite s preostalim sirom in približno 45 minut pecite pri 170 °C.

Telečja musaka s špinačo

Telečja musaka s špinačo.jpg
Telečja musaka s špinačo.jpg
profimedia LIZA MAJA

Čas priprave in pečenja: 70 min
 
Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g telečjega stegna
  • 1 velika čebula
  • 4 žlice olivnega olja
  • 150 g paradižnikovega pireja
  • sol
  • mlet črni poper
  • ščepec timijana
  • 500 g špinačnih listov
  • 350 g češnjevih paradižnikov
  • maslo za pekač
  • 200 g naribanega ementalca
  • 2 jajci

Priprava:

  1. Telečje meso operite, osušite in grobo zmeljite. Čebulo olupite in drobno sesekljajte.
  2. V veliki ponvi segrejte olje in prepražite čebulo. Dodajte mleto meso in ga prepražite. Prilijte paradižnikov pire, začinite s soljo, poprom in timijanom ter na kratko podušite.
  3. Špinačo očistite, skuhajte v vreli vodi in jo odcedite. Nato jo narežite na manjše kose. Češnjeve paradižnike operite, odcedite in prerežite na pol.
  4. Pekač namažite z maslom in ga napolnite z dušenim mesom, paradižnikom in špinačo. Vse skupaj prelijte z razžvrkljanimi jajci, pomešanimi s sirom. Približno 30 minut pecite pri 180 °C.

Grška musaka

klasična grška musaka.jpg
klasična grška musaka.jpg
profimedia LIZA MAJA

Čas priprave in pečenja: 120 min
 
Sestavine za 4 osebe:

  • 4 žlice olivnega olja
  • 100 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 650 g mlete jagnjetine
  • 1/3 žličke mletih sredozemskih začimb
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 2 lovorova lista
  • sol in mlet poper po okusu
  • 150 ml suhega rdečega vina
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 500 ml mesne juhe
  • 1 žlica origana
  • 250 g konzerviranega paradižnika
  • 2 jajčevca
  • 50 ml rastlinskega olja
  • 3 žlice navadne moke
  • 500 ml mleka
  • 2 žemljici
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Priprava:

  1. Na segretem olju prepražite drobno sesekljano čebulo in česen, po 1 minuti dodajte meso, pražite približno 3 minute, dodajte začimbe, sol, poper, zalijte z vinom, pustite, da zavre, in na koncu dodajte mezgo. Čez nekaj časa mešanico zalijte z juho, dodajte origano, zdrobljen paradižnik in na nizkem ognju pod pokrovom kuhajte približno 60 minut. Po potrebi lahko dodate malo vode.
  2. Medtem jajčevce narežite na tanke rezine in jih na obeh straneh zlatorjavo popecite v ponvi. V ponvi pripravite bešamel. Na olju segrejte moko, prilijte mleko, med nenehnim mešanjem zavrite, nato dodajte sol in pustite vreti približno 10 minut. Žemljice zdrobite in zmeljite v drobtine. Nato jih zmešajte s peteršiljem.
  3. Pekač namažite z oljem, na dno dajte polovico mesne mešanice, nanjo polovico rezin jajčevcev, nato mesno mešanico in spet jajčevce. Jajčevce potresite s polovico drobtin, po vrhu prelijte bešamel in potresite preostanek drobtin. Približno 30 minut pecite v pečici pri 170 °C.

Bučkina musaka

Bučkina musaka.jpg
Bučkina musaka.jpg
profimedia LIZA MAJA

Čas priprave in pečenja: 120 min

 
Sestavine za 4 velike porcije: 

  • 4 manjše bučke
  • 150 g češnjevega paradižnika
  • 1 čebula
  • 500 g mlete govedine
  • 6 vejic origana
  • sol, mlet črni poper
  • 50 g masla
  • 50 g navadne moke
  • 600 ml mleka
  • mlet muškatni orešček
  • 80 g naribanega trdega sira

Priprava:

  1. Bučke operite in narežite na kolobarje. Paradižnike očistite in razpolovite. Čebulo olupite in drobno sesekljajte. V skledi zmešajte mleto meso s čebulo, drobno sesekljanim origanom, soljo in poprom.
  2. V ponvi segrejte maslo. Dodajte moko in mešajte, dokler ne nastane svetlo obarvana juha. Odstavite in prilijte polovico mleka. Dobro premešajte in zavrite. Nato prilijte preostalo mleko in počasi kuhajte približno 20 minut. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Na koncu v omako vmešajte polovico sira.
  3. Na dno pekača razporedite približno tretjino bučk in paradižnika. Na to razporedite polovico mesne mešanice in jo ponovno prekrijte s tretjino bučk in paradižnika. Na vrh položite preostalo meso in zelenjavo. Po vrhu prelijte omako in potresite s preostalim sirom. Pecite v pečici pri 170 °C približno 50 minut.