Naša hrana
Srbski ajvar
Avtor: k.s.
Če obstaja kakšna zadeva, ki je res sinonim za balkansko uživanje v hrani, je to gotovo ajvar. Ste vedeli, da ga lahko naredite kar sami?
Foto:
Čas priprave: 60 min
Energijska vrednost na porcijo: 1055 kJ/252 kcal
Sestavine (za 1 l):
- 1 kg jajčevcev,
- 3 kg paprike,
- sol,
- 150 ml sončničnega olja
Potek priprave
- Jajčevce prebodemo z nožem in jih skupaj s papriko pečemo v pečici pri 200 °C približno 30 minut.
- Nato jajčevce vzamemo iz pečice, pustimo, da se ohladijo in z žlico izdolbemo meso.
- Paprike pečemo, dokler niso črne z mehurji.
- Še vroče damo v skledo, pokrijemo s folijo za živila in pustimo, da se kuhajo na pari približno 15 minut, tako jih je lažje olupiti.
- Mešanico jajčevcev in paprike zmešamo, zmeljemo v mlinčku ali drobno narežemo.
Vse skupaj prestavimo v lonec, posolimo, zalijemo z oljem in med nenehnim mešanjem počasi kuhamo približno 3 ure. - Ko nastane kompaktna pasta, ajvar prestavimo v čiste kozarce.
- Kuhamo jih pri 100 °C približno 15 minut.
- Pustimo počivati nekaj dni
Opomba: Po odprtju zdrži v hladilniku do enega meseca.