Naša hrana

Srbski džuveč

Avtor: k.s.

Ko bi radi nekaj preprostega, a vseeno dobrega in hranljivega ... In predvsem, ko bi radi uporabili vse, kar imate v shrambi ...

Foto:

Porcije: 4 Čas priprave: 150 min Energijska vrednost: 2976 kJ/711 kcal

Sestavine:

  • 600 g ovčetine ali jagnjetine,
  • 100 g slanine,
  • 5 krompirjev,
  • 4 paradižnika,
  • 1/2 velikega jajčevca,
  • 1 koleraba,
  • 3 bele paprike,
  • 1 rdeča paprika,
  • 2 čebuli,
  • 3 stroki česna,
  • 2 žlici masti,
  • 100 g riža,
  • sol,
  • mleti črni poper

Potek priprave:

  1. Meso narežemo na koščke.
  2. Slanino narežemo na majhne kocke.
  3. Vso zelenjavo očistimo, krompir in paradižnik narežemo na kolobarje, preostalo zelenjavo na drobne koščke.
  4. V ponvi segrejemo 1 žlico zaseke in na njej hitro prepražimo meso in slanino. Dodamo drobno sesekljano zelenjavo in jo prepražimo.
  5. Vse solimo, rahlo zalijemo z vodo in na kratko dušimo.
  6. Nato v zmes vmešamo riž.
  7. Pekač obrišemo s preostalo zaseko in dno obložimo z rezinami krompirja.
  8. Solimo jih, popramo in nanje naložimo mesno mešanico. Na vrh položimo rezine paradižnika.
  9. Vse skupaj prelijemo s približno 100 ml vode in pokrijemo s pokrovom.
  10. Dušimo v pečici, ogreti na 160 °C, približno 90 minut.
  11. Med peko jo po potrebi rahlo zalivamo z vodo.

Dober tek!