Trači

"Zato sem Brena in ne Fahreta!"

Avtor: kš

Platinasta pevka, katere pravo ime je Fahreta Živojinović, je ikona jugoslovanske in balkanske glasbene scene. Njeni spektakularni nastopi in melodije so osvojili srca oboževalcev po vsem svetu. Pa ste vedeli, da je bila nekoč prava športna zvezda?!

Lepa Brena
Foto: Dušan Petrović

Še preden je postala pevska senzacija, je bila zelo uspešna košarkaška igralka. V svoji najstniških letih je celo igrala za žensko košarkarsko ekipo Bosne. Čeprav je Lepa Brena znana predvsem po svoji izjemni glasbeni karieri, je njeno življenje zaznamoval tudi šport. V mladih letih se je namreč uspešno ukvarjala s košarko in razvila svoje sposobnosti na igrišču.

Strast do športa: Lepa Brena je svojo strast do košarke odkrila že v zgodnjih najstniških letih. Njenih 182 centimetrov ji je prineslo tudi velik uspeh v športu.

Šport kot navdih: Lepa Brena nikoli ni pozabila svojih korenin v športu. Košarka ji je dala samozavest, disciplino in vzdržljivost, ki so se kasneje izkazale kot neprecenljive veščine v njeni glasbeni karieri.

"Zato sem Brena in ne Fahreta."

Lepa Brena je svoj vzdevek dobila že davnega leta 1975, v srednješolskih dneh. Za vse je kriv njen košarkarski trener, kar je Brena razkrila v svojem dokumentarnem filmu "Lepa Brena - leta Slatkog greha".

"V tistem obdobju sem začela aktivno trenirati košarko. Na košarkarskem igrišču je nastal moj današnji vzdevek Brena. Vzdevek mi je dal moj takratni košarkarski trener, Vlada Bajer. Trenerju je bilo zapleteno, da me kliče: "Fahreta, Fahreta!" Igrala sem center ali branilca. Moje soigralke so bile Mila, Kata... Vsa neka kratka imena. In reče mi: "Jaz te bom klical Brena." Jaz rečem: "Kdo je ta Brena?!" Najprej, neumno ime. Mislim, od vseh imen, ki bi lahko bilo kaj lepšega ... "