Zanimivosti

Ga prepoznate?!

Avtor: kš

Dragan Nikolić, rojen 20. avgusta 1943 v Beogradu, se je že v mladih letih izkazal za izjemno nadarjenega za igro.

Dragan Nikolić je bil ikona jugoslovanske in evropske kinematografije.
Foto: Profimedia

Zgodnja leta in impresivni začetki v filmskem svetu

Njegova strast do umetnosti ga je pripeljala na Akademijo za gledališče, film, radio in televizijo, kjer je začel svojo umetniško pot. Filmski debi je doživel leta 1964 z manjšo vlogo v filmu Pravo stanje stvari, kjer je bil kreditiran kot Dragoslav Nikolić. Kljub skromnemu začetku se je njegova karizma hitro razvila, kar mu je omogočilo, da je prav hitro zaslovel pod vzdevkom Gaga, ki ga je po nesreči pridobil zaradi tehnične napake v eni izmed televizijskih serij.

V legendarnem jugoslovanskem filmu Ko to tamo peca.
V legendarnem jugoslovanskem filmu Ko to tamo peva.
Profimedia

Postal je zvezda

Nikolićev preboj v filmski svet je zaznamovala vloga Džimija Barke v filmu Kad budem mrtav i beo režiserja Živojina Pavlovića. Ta vloga je pokazala njegovo neverjetno zmožnost preobrazbe in mu utrla pot do srca občinstva in filmskih kritikov. Nadaljnji razvoj njegove kariere je bil poln sodelovanj z vrhunskimi režiserji, kot sta Emir Kusturica in Goran Paskaljević, in številnih uspešnic, med katerimi so Nacionalna klasa, Ko to tamo peva in druge, kar je Nikoliću prineslo mesto enega izmed najbolj cenjenih jugoslovanskih igralcev.

Sodeloval je v velikem številu filmov in serij
Sodeloval je pri velikem številu filmov in serij.
IMDB

Obsežen televizijski in gledališki opus

Dragan Nikolić ni bil le filmska zvezda; njegova kariera je obsegala tudi pomembne televizijske in gledališke vloge. Bil je nepogrešljiv del jugoslovanske televizijske scene z vlogami v priljubljenih serijah, kot sta Otpisani in Obraz uz obraz, kjer je igral ob svoji življenjski sopotnici Mileni Dravić. V gledališču je svojo pot začel v Bošku Buhi, nadaljeval pa v Ateljeju 212, kjer je od leta 1969 dosegal gledališke uspehe, vključno z vlogo v muzikalu Kosa.

Večna dediščina in zapuščina

Dragan Nikolić je umrl 11. marca 2016, vendar njegov vpliv in dediščina ne bosta nikoli izbrisana. Kot izjemno nadarjen igralec je postavil visoke standarde za igralstvo in pustil neizbrisen pečat v srcih gledalcev in v zgodovini kinematografije. Nikolić ni bil samo igralec; bil je ikona, ki je presegla meje svoje stroke, postal je simbol jugoslovanske kulture. Njegova zapuščina živi naprej ne samo skozi njegove filme in televizijske nastope, ampak tudi v spominih tistih, ki so ga poznali in cenili.

Ljubezenska pravljica

Prelepo Mileno Dravić je spoznal na snemanju filma Horoskop.
Prelepo Mileno Dravić je spoznal na snemanju filma Horoskop.
Profimedia

Dragan Nikolić in Milena Dravić sta bila ena najbolj priljubljenih in cenjenih parov v jugoslovanski in srbski filmski industriji. Njuna ljubezen in profesionalno sodelovanje sta bila dobesedno navdihujoča.

Milena Dravić, rojena leta 1940 v Beogradu, se je že od malih nog ukvarjala z umetnostjo, najprej s plesom in pozneje s klasičnim baletom. Filmsko kariero je začela že kot najstnica in se hitro uveljavila kot ena izmed vodilnih jugoslovanskih igralk. Dravićeva je v svoji karieri, ki je trajala več kot šest desetletij, nastopila v več kot 150 filmih in televizijskih serijah. Leta 1980 je na filmskem festivalu v Cannesu prejela nagrado za najboljšo stransko igralko, leta 1994 pa je prejela tudi prestižno nagrado Pavle Vuisić za svoj prispevek k jugoslovanskemu in srbskemu filmu.

Z Mileno sta kraljevala v legendarni seriji Obraz uz obraz
Z Mileno sta kraljevala v legendarni seriji Obraz uz obraz.
imbd

Par se je spoznal na snemanju Horoskopa leta 1969 in se poročil leta 1972. Njuna zveza ni bila le romantična, ampak tudi profesionalno plodna, saj sta skupaj ustvarjala številne projekte, kar je dodatno utrdilo njun status enega izmed najbolj priljubljenih in spoštovanih parov v jugoslovanskem filmskem in televizijskem prostoru.

Vodila sta priljubljeno televizijsko oddajo Obraz uz obraz v sedemdesetih letih, kjer sta delila zaslon in osebno kemijo, ki je osvojila srca občinstva po vsej Jugoslaviji. Njuna skupna kariera in osebno življenje sta bila tesno prepletena, kar je dodatno utrdilo njun status ikon v filmski industriji.

Milena Dravić je umrla leta 2018 po dolgotrajni bolezni, medtem ko je Dragan Nikolić preminil dve leti prej, leta 2016. Njuno dediščino zaradi izjemnega prispevka k umetnosti in kulturi cenita tako domače kot mednarodno občinstvo.

Ne zamudite! Torek, 1. oktober – Aktual TV

V torek, 1. oktobra, si lahko na Aktual TV ogledate legendarni film Velika frka.

1. oktobra si lahko na Aktual TV ogledate film Velika Frka
1. oktobra si lahko na Aktual TV ogledate film Velika Frka.
IMDB

To je srbska komedija iz leta 1992, ki jo je režiral Milan Jelić, v glavni vlogi pa blesti Dragan Nikolić. Scenarij sta napisala Vlastimir in Ljubomir Radovanović. Film prikazuje pustolovščine uradnika Čede, ki ga vsi izkoriščajo. Zgodba se zavrti, ko ga tašča prisili, da jo spremlja na zdraviliško zdravljenje, medtem ko je doma velika zabava, ki jo organizira njegova žena, kar povzroči veliko frko.

V filmu poleg Dragana Nikolića, ki igra Čedo, nastopajo še Radmila Živković kot Marta in Olivera Marković kot Koviljka Slavković, skupaj z drugimi znanimi imeni, recimo Bata Živojinović in Eva Ras. Ne zamudite tega legendarnega filma!