Zanimivosti

Neno iz Sarajeva – regionalna zvezda!

Avtor: BZ

Postaven in zabaven 32-letnik, ki navdušuje s svojimi recepti, je s svojim načinom predstavitve teh na družbenih omrežjih, postal pravi fenomen! In to zasluženo!

Neno Svjetlanovic / Nenocooks
Foto: Instagram

Kulinarika se je preselila na družbena omrežja

V zadnjih 10 letih je virtualna gastro scena polna kreativnih ljudi, ki svoje recepte delijo na blogih in družbenih omrežjih. Eden izmed njih je Neno Svjetlanović iz Sarajeva, a njegovi videi imajo še posebnost, ki res zelo pritegne. Ne samo, da so jedi, ki jih pripravlja za prste oblizniti, način, kako sledilcem predstavi svoje recepte je zelo duhovit ... Mnogokrat namreč sledilce ne samo navdihne za pripravo kosila, temveč jih tudi nasmeje do solz. 32-letnik, ki je odraščal na relaciji Zenica-Dalmacija, se je pozneje preselil v Sarajevo, o katerem še danes pravi, da je njegovo najljubše mesto na svetu in ga nikakor ne misli zapustiti.

Najprej je ciljal na tujino, potem pa …

NenoCooks je bil načrtovan vsaj dve leti preden je sploh začel uradno delovati. Torej nekje leta 2019. Ker je Neno informatik po poklicu, sej želel sprva do potankosti naučiti procesa dela. Učil se je o snemanju, montaži in celotni post produkciji,, skratka želel je narediti res dobre video izdelke. Najprej je bil njegov cilj ustvariti tuj balkanski kanal, kjer bo balkansko hrano približal celi Evropi in svetu ter na tak način narediti še nekaj pozitivnega za celo našo regijo. “Verjamem, da ima naša regija, skupaj z Italijo najboljšo hrano na svetu, vendar se ni pojavil še nihče, ki bi to predstavil svetu na družbenih omrežjih,” je nekoč povedal.

Kuhati je začel v osnovni šoli

Neno je v nekaj intervjujih povedal, da je začel s kuhanjem že v osnovni šoli … Seveda je to povedal na svoj, zelo prepoznaven način: “V osnovni šoli sem naredil nekaj zvarkov, ki so bili videti kot pasje bruhanje … Od tistega obdobja do danes je minilo kar nekaj let in lahko bi rekli, da sem se kuhanja v zadnjih 10 letih lotil nekoliko resneje. Kuhanje mi daje adrenalin, pa ne samo kuhanje, temveč vse, kar spada zraven - od odhoda v trgovino, nabave sestavin, celotne priprave, kuhanja in seveda uživanja v hrani.”

Ko je odkril TikTok se je vse obrnilo na glavo

Med razvijanjem načrta za balkanski kanal namenjen tujemu tržišču, je TikTok postal izjemno popularen. “Na TikToku sem tako objavil dva posnetka v našem jeziku in prejel ogromno ogledov in res veliko povratnih informacij, ki so bile v večini pozitivne. S tem v mislih sem nadaljeval z gradnjo blagovne znamke, ampak na lokalnem oziroma regionalnem nivoju in na nek način odložil prvotni načrt,” je nedavno povedal Neno, ki pa je medtem dosegel res neverjetni uspeh in to na celem področju nekdanje Jugoslavije, pa še širše. Na TikToku ima skoraj 200.000 sledilcev, na Instagramu jih ima okoli 80.000 …

Index sendvič in podobne dobrote

Kako narediti burek, baklavo in celo "index sendvič" so le nekateri izmed videoposnetkov, ki so na njegov Instagram profil privabili skoraj 80 tisoč ljudi.

"Zelo sem zadovoljen, kako so ljudje sprejeli moj domači kanal in kako raste, glede na to, da nimam časa za vsakodnevno snemanje. Prepričan pa sem tudi, da bo s tujim veliko težje doseči pomemben uspeh in da bo to precej daljši proces. Vse bomo videli in izvedeli kmalu,« je povedal nekaj mesecev nazaj.

Pravi balkanski humor

Pravi, da se njegov humor, ki je prisoten v videih, ne razlikuje veliko od tistega, kar je v resnici. "Sem zelo miren, nisem tip zabavljača, ki animira rajo kot nekateri mlajši youtuberji, ampak dojemanje zabavnega človeka je subjektivno, tako da nekatere ti 'veseljaki' zabavajo, nekatere pa razdražijo.” Odzivi občinstva so zelo pozitivni in malo je negativnih komentarjev, sicer pa je Neno tudi teh vesel … Za svoje prijatelje pove, da so velikokrat poskusni zajčki, ki prvi ocenijo jed.

Burek bi jedel do konca življenja

Čeprav je del svojega življenja preživel v Dalmaciji, je njegova najljubša jed burek. V intervjuju za portal Klix, je nekoč povedal:

"Moja najljubša jed je vsekakor burek, tako kar se tiče naše kuhinje, kot nasploh. Če bi mi kdo rekel, naj si izberem jed in jo jem do konca življenja, bi bil to burek, in to ravno ta sarajevski. Pri bureku pa je sarajevska ponudba neprekosljiva. Nihče ni srečnejši od mene, ko predme postavijo 500-gramski krožnik s kislo smetano.« …. Ja, pa kdo bi mu oporekal.