Zanimivosti

Nikola Tesla - 36 misli ...

Avtor: k.s.

Nikola Tesla, eden največjih znanstvenih genijev, je bil rojen 10. julija 1856 v kraju Smiljan poleg Gospića ... Umrl pa je 7. januarja, 1943 v New Yorku, sam ... v hotelski sobi.

Foto:

Študiral je inženirstvo in fiziko, vendar ni nikoli diplomiral. Leta 1880 se je zaposlil v podjetju Continental Edison Company v Parizu, nato pa leta 1894 emigriral v Združene države Amerike, kjer je nekaj časa delal za Edison Machine Works, dokler ni s pomočjo finančnih partnerjev v New Yorku odprl svoje podjetje in laboratorij in razvijal številne električne in mehanske naprave.

Živel je tiho in skromno življenje, ki mu na koncu ni prineslo zasluženega priznanja. Umrl je v revščini, ker so vodilne strukture prenehale financirati njegove izume, povezane z brezžično in brezplačno električno energijo, ki jih je želel deliti s človeštvom. Nikola Tesla je bil človek, za katerega so pogosto govorili, da je izumil 20. stoletje in čigar izumi postajajo vedno bolj pomembni šele v sedanjem času.

Predstavljamo nekaj globokih in modrih misli človeka, ki je bil vedno pred svojim časom:

1. Vse stvari imajo svojo frekvenco in vibracijo.

2. Čeprav lahko svobodno mislimo in delujemo, se vsi neločljivo povezani držimo skupaj kakor zvezde na nebesnem svodu. Teh vezi ni mogoče videti, lahko pa jih čutimo.

3. Naše odlike in slabe odločitve so neločljive, tako kot sila in materija. Ko se razdvojita, človek več ne obstaja.

4. Vsi smo eno. Ljudje so med seboj povezani z nevidnimi silami.

5. Znanstveniki danes mislijo globoko, namesto jasno. Če želi človek jasno misliti, mora biti pri zdravi pameti. Da pa se razmišljati globoko in biti dokaj nor.

6. Ni mi žal, da so drugi pokradli moje ideje. Žal mi je, da nimajo svojih.

7. V kristalu obstaja čisti dokaz bivanja oblikovalnega življenjskega principa; čeprav življenja kristala ne moremo razumeti – je to vseeno živo bitje.

9aaffb811637e2a636d6a6d5dba6c525.jpeg

8. Če želite odkriti skrivnosti vesolja, razmišljajte o energiji, frekvenci in vibraciji.

9. Mir na svetu je lahko le naravna posledica univerzalnega prosvetljenja.

10. Če bi razumeli veličastnost števil 3, 6 in 9, bi imeli ključ do vesolja.

11. Znanost je osebna perverzija, razen če je njen končni cilj izboljšanje človeštva.

12. Znanstvenik ne stremi po takojšnjih rezultatih. In ne pričakuje, da bodo drugi njegove napredne ideje rade volje sprejeli.

13. Tistega dne, ko bo znanost začela proučevati nefizikalne (duhovne) pojave, bo v desetih letih napredovala bolj kakor v prejšnjih stoletjih svoje zgodovine.

14. Če bi se sovraštvo dalo pretvoriti v elektriko, bi osvetlilo ves svet.

659d196ba9d767f3d6efc7433b66afda.jpeg

15. Nezadostno opažanje je le oblika neznanja in vzrok mnogih čudaških izpadov in uspehov norih idej.

16. Učil sem se ducat jezikov, proučeval literaturo in umetnost in prebil svoja najboljša leta v knjižnicah, kjer sem bral vse, kar mi je prišlo pod roke. Imel sem občutek, da zapravljam čas, vendar sem hitro dojel, da je bilo to nekaj najboljšega, kar sem kdaj storil.

17. Denar nima takšne vrednosti, kakršno mu je določil človek. Sam sem ves denar vlagal v nove izume, s katerimi sem omogočil nove iznajdbe, ki človeku omogočajo lažje življenje.

18. Vsi moramo imeti kakšen ideal, ki bo vodil naše ravnanje in nas zadovoljil. Vendar ta ideal ni materialen. Ne glede na to, ali je to vera, znanost ali nekaj drugega, je pomembno le to, da deluje kot nematerialna sila.

19. Posameznik je minljiv. Rase in narodi bodo prišli in odšli, vendar pa je človeštvo tisto, ki bo ostalo. V tem leži velika razlika med posameznikom in celoto.

fe6e8770278f96146433103e5b56c7dc.jpeg

20. Izum je najpomembnejši produkt človeškega ustvarjalnega uma. Končni namen je popolno obvladovanje materialnega sveta z umom. Izkoriščanje človeške narave za človeške potrebe.

21. Ko odraščamo, se naš razum krepi in postajamo še bolj sistematični in ustvarjalni. Vendar so ti prvi impulzi na prvi pogled neproduktivni, najpomembnejši trenutki, in lahko močno oblikujejo naše usode.

22. Vsak prisilni napor zahteva žrtvovanje življenjske energije. Jaz te cene nikoli nisem plačal. Ravno nasprotno, svojim mislim sem pustil, da so zacvetele.

f378f5444e21fe37c7bb6a882d1ddb93.jpeg

23. Gospodje, nimam nobenih zagotovil razen svojih odkritij. Nisem zavarovalnica. Verjeti mi boste morali na besedo in se prepustiti instinktu, intuiciji in domišljiji.

24. Današnji znanstveniki so poskuse zamenjali z matematiko, zato blodijo iz enačbe v enačbo in na koncu zgradijo strukturo, ki ni povezana z resničnostjo.

25. Žarek svetlobe oddaljene zvezde pada na oko tirana in skozi čas lahko spremeni tok njegovega življenja, usodo naroda in površino zemeljske krogle – tako zapleteni, tako nepredstavljivo vsestranski so procesi v naravi.

26. Misli moramo osvoboditi pred omejitvami, ki jih vsiljujeta prostor in čas, vendar tudi ohraniti glavne značilnosti.

27. Silovite ideje o veličastnosti narave ne moremo dobiti drugače, kot da upoštevamo, da je v skladu z zakonom o ohranjanju energije skozi neskončnost in moč v popolnem ravnotežju. Tako lahko energija ene misli določi gibanje vesolja.

28. Ne ukvarjam z napovedovanjem prihodnosti, nisem prerokovalka. Ljudem ne prerokujem usode in nisem izumitelj. Jaz odkrivam. Odkrivam principe, ki obstajajo.

2daa9847896c4f6fb4c69f566096b501.jpeg

29. Moji možgani so le sprejemnik. V vesolju obstaja jedro, iz katerega pridobivamo znanje, moč in navdih.

30. Nagon je nekaj, kar presega znanje.

31. Živimo v svetu, ki ga lahko upravljamo. Ne smemo pa ga izrabljati in uničevati za neki višji cilj.

32. Za miroljuben obstanek človeštva je bistveno, da prevlada skupna duhovna vodeča misel.

33. Naloga človeštva je, da se odreče nasilju.

34. Največji ljudje so tisti, ki predstavljajo in živijo najvišje moralne dosežke.

35. Moj projekt so upočasnili zakoni narave. Svet na to ni bil pripravljen. Vse je bilo daleč pred svojim časom. Vendar pa bodo isti zakoni na koncu prevladali in dosegli izreden uspeh.

36. Če ne veste, kako naprej, opazujte naravo. Dala vam bo jasne odgovore in navdih.