Zanimivosti

Nikola Tesla - Obseden je bil s TEM!

Avtor: k.s.

Foto:

"Če bi le vedeli za veličastnost števil 3, 6 in 9, bi imeli v rokah ključ do vesolja," je menda nekoč izjavil veliki izumitelj, ki je bil obseden s temi tremi števili.

Če ste genij, ...

Če ste genij, potem svet verjetno vidite in dojemate drugače, kot večina in opazite stvari, ki jih drugi ne. Nikola Tesla je bil eden takšnih. Znal je predvideti potencial, ki ga ima uporaba električne energije veliko prej kot njegovi sodobniki. In imel je tudi svojo teorijo, da so števila 3, 6 in 9 nekaj posebnega. O čem pravzaprav govori ta njegova teorija? Ali drži? Ali je samo dokaz Teslove obsesivne narave?

Razumevanje njegove teorije zahteva tudi razumevanje Nikole Tesle samega.

Rojen 10. julija 1956 na današnjem Hrvaškem kot pripadnik tamkaj živečih Srbov (zaradi česar si ga "lastita" oba naroda), se je Nikola od ostalih razlikoval že kot otrok. V svoji avtobiografiji tako piše o svojih izventelesnih izkušnjah, ki so mu razkrile "nove kraje, mesta in dežele ... meni tako ljube kot tiste v resničnem življenji in nič manj intenzivne v svojih manifestacijah". Imel je tudi eidetični, popularno imenovani "fotografski" spomin, ki mu je pomagal oblikovati zamisli in izume v glavi, še preden jih je spravil na papir.

Razlikoval se je tudi od drugih izumiteljev, vsaj tako je trdil. "Večina drugih izumiteljev nima potrpljenja," je zapisal. "Manjka jim volje, da bi stvari najprej počasi in temeljito premislili ... vsi delamo napake, ampak bolje jih je narediti, še preden začneš z delom." Ta njegova introspektivna metoda mu je v karieri dobro služila. Izumil je impresivno veliko stvari, ki so še danes zelo uporabne - na primer izmenični električni tok in indukcijski motor, njegovi eksperimenti pa so se dotikali idej, ki so jih razvili drugi - na primer z rentgenskimi žarki, neonskimi svetilkami in daljinskimi upravljalci.

0a3f1d98a4976cfd97f630917a1c029e.jpeg

Skrivnosti sveta

Hkrati je bil prepričan, da lahko s poskusi odkrije nekatere skrivnosti sveta, kot mu je uspelo tudi z elektriko, vendar s pomočjo treh številk: trojke, šestice in devetice. "Če bi le vedeli za veličastnost števil 3, 6 in 9, bi imeli v rokah ključ do vesolja," je menda nekoč izjavil veliki izumitelj. Zakaj so ta števila bila zanj pomembna? Odgovor deloma leži v matematiki in zgodovini, ter Teslovi obsedenosti predvsem s številom tri.

Kaj pa trojka?

Število tri se pogosto pojavlja - v trikotnikih in piramidah, trojke se pojavljajo v veliko zgodbah, mitih, verstvih (recimo "oče, sin in sveti Duh" v krščanstvu) in Tesla je bil prepričan, da so "sveta trojica vesolja" energija, frekvenca in vibracija, in da se v njih skriva "skrivnost Vesolja", povezana pa so s števili 3, 6, 9.

Razlaga, zakaj prav z njimi, je preobsežna za ta članek, vsebuje pa tehnike računanja, ki mejijo že na "numerologijo", vendar pa izhaja iz matematičnih teorij.

ac91d25d6ee32e146356ac8e95b7c2ff.jpeg

Neverjetno, kaj je počel!

Obsedenost s to trojico števil je Tesla kazal na številne načine. Preden je vstopil v zgradbo, jo je ponavadi trikrat obkrožil. Posodo je pral in brisal z 18-imi servietami (18 je deljiva s 3, 6 in 9). V hotelih je vedno prebival v sobah, katerih številka je bila deljiva s trojko. Tudi umrl je v takšni sobi - imela je številko 3327.

Ključ do vesolja

Njegova obsedenost in prepričanje, da se v teh treh številkah skriva "ključ do vesolja" živita še danes in sicer zahvaljujoč - TikToku. Na tem družabnem omrežju je objavljenih na milijone videov o tem, kako lahko "manifestirate" svoje cilje in jih uresničite - svoje cilje ali želje zapišite trikrat zjutraj, šestkrat popoldne in devetkrat zvečer. In to je garancija za njihovo uresničitev ... Menda.