Zanimivosti

Šaban Šaulić - pet žalostnih let

Avtor: kš

Zgodilo se je 17. februarja, pred petimi leti. Na ta žalosten dan, ki bo za vedno ostal zapisan v zgodovini narodne glasbe, je umrl eden in edini Šaban Šaulić.

Šaban Šaulić
Foto: IG

Pevec je umrl v prometni nesreči v Nemčiji, ko se je vračal z nastopa. Šaban je v Nemčijo odpotoval dan prej z letalom skupaj s prijatelji, glasbenikom Mirsadom Kerićem in botrom Slobodanom Bobijem Stojadinovićem. Na istem letu so bili tudi njegovi kolegi Dragan Kojić Keba, Seka Aleksić, Maja Berović ... Seka je razkrila, da je bil pevec ves čas nasmejan in da ji je priznal, da komaj čaka, da se vrne domov. A žal se domov ni vrnil živ.

Njegove skladbe bodo večno živele.
Šaban Šaulić
IG

"Ajmo, pali, idemo!"

Z mlajšo kolegico Teo Tairović je Šaban začel svoj zadnji nastop z besedami: "Ajmo, pali, idemo!" in dal znak glasbenikom, da začnejo koncert. Prva pesem, ki jo je zapel, je bila "Odlaziš, odlaziš", občinstvo je bilo navdušeno in skandiralo "Šabane, Šabane". Ko je končal nastop, mu je pristopila Melani Antonić Jekić, iz majhnega kraja blizu Pančeva, in ga prosila za skupno fotografijo. Melani je razkrila, da je pevec pred tem imel eno zahtevo - da si pred fotografiranjem sname kapo.

Šaban Šaulić le nekaj tednov pred tragično smrtjo.
Šaban Šaulić
IG

3 usodne minute?

Po nastopu so pevec in njegova ekipa odšli v hotel, kot je povedal njegov boter Slobodan Stojadinović, so se po nastopu takoj odpravili spat in se dogovorili, da Šabana zbudijo ob 6:15, da bi odšli na letališče. Zbudili so ga tri minute kasneje, zaradi česar je bil pevec, kot so poročali mediji, kar nekoliko živčen.
Pot do letališča je bila polna avtomobilov. Zaradi gneče je avto s Šabanom upočasnil in takrat je počilo - v njihov avto je namreč z vso hitrostjo trčil drug avtomobil. Za volanom tega avtomobila, ki je vozil vrtoglavih 180 kilometrov na uro, je bil Alsin Levent. Turk je bil pod vplivom alkohola in brez vozniškega dovoljenja, avtomobil, ki ga je vozil, pa ni bil v njegovi lasti.

Polnil je dvorane in navduševal starejše in mlajše.
Šaban Šaulić
IG

Neverjetne govorice

Obstajata dve različici o smrti Šabana Šaulića. Prva pravi, da je po nesreči Šaban izstopil iz avtomobila brez vidnih poškodb in da je lahko govoril, vendar ga zdravniki na kraju nesreče niso razumeli zaradi jezikovne ovire, vendar so razumeli, da se pritožuje zaradi bolečin v grlu in prsih, in da se njegovo stanje poslabšuje. Vbrizgali so mu sredstvo za spanje, in pevec je zaspal. S helikopterjem so ga prepeljali do najbližje bolnišnice. Po sprejemu v bolnišnico so se pojavile informacije, da so ga reanimirali več kot dve uri, vendar se pevec ni več prebudil. Takrat so se pojavile govorice, da so ga zdravniki nenamerno usmrtili.

Druga verzija

Nemški zdravniki so navedli, da je zaradi silnega trčenja varnostni pas pevca tako stisnil, da je prišlo do rupture aorte. Pevca so takoj odpeljali v bolnišnico, vendar ni preživel. Nemško tožilstvo je naročilo, da se podrobno preiščejo vse okoliščine primera in da se ugotovi natančen vzrok smrti Šabana Šaulića. Po končnem poročilu zdravnikov je pevec umrl zaradi posledic rupture srčne aorte. Obdukcija je bila zaključena 21. februarja v Inštitutu za sodno medicino v Bielefeldu, nemška policija pa je sporočila, da je kralj narodne glasbe umrl zaradi posledic hude prometne nesreče, ki se je zgodila 17. februarja. Šaban Šaulić je bil pokopan 22. februarja v Aleji zaslužnih državljanov na Novem groblju (pokopališču) v Beogradu. Pred pokopom je bila komemoracija v Skupščini mesta Beograd, katere se je udeležilo veliko število ljudi. Na večni počitek je bil pospremljen s pesmijo "Ne plači dušo".

Voznik avta, v katerem je umrl Šaban, in glasbenik Mirsad Kerić, je žal tudi umrl ... in to le dan po prijateljevi smrti. Edini preživeli v "avtomobilu smrti" je tako Šabanov boter Slobodan Bobi Stojadinović. Voznik, ki je zakrivil nesrečo, Alsin Levent, je sicer prejel zaporno kazen ... A ta je za mnoge premila, saj je v zaporu preživel le tri leta in tri mesece.