Zanimivosti

Temna stran nogometa

Avtor: k.s.

Nogomet ni le šport – je kombinacija športa, posla, zabave in ja, po svoje tudi umetnosti.

Coby
Foto: Bassivity

In prav ta se še posebno izrazi v srbskem filmu Zlati fant (Zlatni dečko), ki je v manj kot dveh mesecih na domačih tleh dosegel res zavidanja vreden uspeh. Od 24. februarja pa si lahko Zlatega fanta ogledate tudi v slovenskih kinematografih.

Nešportni šport

Nogomet je mnogo več kot le 22 tekmovalcev, ki tečejo za žogo. Nogomet je pravi biznis, ki kroji življenje milijonom ljudi. Kakšno je zasebno življenje nogometašev, kakšni so menedžerji; kakšni so milijonski posli, kakšni so navijači, ki obsesivno spremljajo ta šport, in seveda, kakšne so ženske nogometašev – to vse vemo, to vse vidimo, to vse spremljamo. In natanko tak je film, ki spremlja precej »nešportne« dogodke, ki se vrtijo okoli tega priljubljenega športa.

Ni na prvo žogo

Film, ki je nastal pod režisersko taktirko Ognjena Jankovića, sicer člana izjemno priljubljene raperske skupine Beogradski sindikat, nikakor ni na prvo žogo. Je precej več, saj je Jankoviću uspelo film zastaviti tako, da zgodbo gledamo z nekega drugačnega kota.

ef93a0e3a6f62fb4409b0ab2c6b858d6.jpeg

Vročekrvni, a peklensko talentiran

Glavni akter filma Denis Marković, ki ga je mojstrsko upodobil Denis Murić, je izredno nadarjen fant, skoraj novi Maradona. A Denis je obenem zelo vročekrvne narave in ne spoštuje nikogar, niti svojih soigralcev in trenerjev. Zlati fant je torej popolnoma neobvladljiv in kljub izjemnemu talentu gre njegova kariera navzdol. Zgodba pa se še dodatno zaplete, ko zaradi igralniških dolgov svojega menedžerja pristane v rokah mafijskih vplivnežev, ki z njim na svoj način stopijo v svet nogometnega biznisa, vse dogajanje pa začinijo tudi peklensko lepa dekleta in različni zapleti.

Coby in njegovo milijonsko Zlatno dete

Pri ustvarjanju filmske glasbe je sodeloval tudi izjemno uspešni glasbenik Slobodan Veljković - Coby, ki je v malo več kot enemu mesecu s skladbo Zlatno dete dosegel skoraj 11 milijonov ogledov. V videospotu lahko vidimo kar nekaj prizorov iz uspešnega filma in po svoje pademo v svet tega zapletenega, a še kako zlatega fanta.
V slovenske kinematografe je prišla zgodba o neverjetno nadarjenem mladem srbskem nogometašu, ki pa ima zelo vroč temperament.