Zanimivosti

Toma – film, ki je spet prebudil legendo

Avtor: k.s.

Dragan Bjelogrlić je s filmom Toma, ki je v naše kinematografe prišel že oktobra, spet dokazal, kakšen mojster režije je in kako zna v gledalcih prebuditi najgloblja čustva.

Foto:

Vrhunski režiser

Film Toma je doživel neverjeten uspeh, in to tudi zaradi Toma Zdravkovića samega, ki je bil krasen človek izredno dobrega srca. Rad je pomagal sočloveku in ljudje so ga preprosto imeli radi. Seveda se je po filmu tudi zanimanje za tega izjemnega glasbenika in umetnika spet vnelo in njegove skladbe se spet zelo poslušajo.

Kdo je bil Toma Zdravković

Zdravković je bil neverjetna osebnost na srbski glasbeni ljudski sceni; bil je pravi boem in pesnik, ki je živel v skladu s svojimi žalostnimi pesmimi. Pesmi so imele sicer obliko srbske ljudske ali folk glasbe, vendar so bile v duhu šansonov. Imel je značilen baritonski vokal, ne premočan, a topel, podoben vokalu Charlesa Aznavourja.

Film, ki opisuje tudi Jugoslavijo

Film Toma je torej portret Toma Zdravkovića, ki prikazuje začetek in vrhunec njegove slave, ljubezni, ki so ga navdihnile pri ustvarjanju nekaterih največjih uspešnic, pa tudi odnose s številnimi prijatelji, ki jih je imel v umetniških krogih takratne Jugoslavije. V filmu spremljamo tudi življenje znanih umetnikov tistega časa, kot so Zoran Radmilović, Mika Antić, Tozovac in drugi. Toma je biografski film o človeku, ki se ga spominjamo ne le po njegovih pesmih in slogu, ampak tudi kot velikega boema – tako po vedenju kot po duhu. Film sledi dvema smernicama: leta 1991 spremljamo odnos med Tomom in zdravnikom, ki ga začne zdraviti, in kako se to poznanstvo spremeni v prijateljstvo. Obenem pa spremljamo tudi Tomovo življenje od otroštva v Pečenjevcih.

Vsekakor zelo zanimiv in lep film o zelo zanimivem in lepem človeku, ki ga je upodobil Milan Marić.