Zanimivosti

Toma Zdravković - oropali njegovo rojstno hišo

Avtor: kš

Podrobnosti ropa rojstne hiše Toma Zdravkovića: To je najbolj bizarna stvar, ki so jo storili tatovi ...

Toma Zdravković in v ozadju scena iz filma Toma, ki smo ga pred kratkim gledali tudi na Pop TV.
Foto: Youtube

Rojstna hiša Toma Zdravkovića v vasi Pečenjevce blizu Leskovca je bila pred nekaj dnevi oropana. Tatovi so na predvečer novega leta izpulili vhodna dvoriščna vrata in jih vrgli v blato. Zdi se, da so dobro poznali teren.

Ekipa časnika Kurir je stopila v stik z možem, zadolženim za obnovo hiše legendarnega pevca, Stanišo Cvetanovićem. Z njim so razpravljali o tem, kaj vse je bilo odneseno iz hiše in kako velika je bila povzročena škoda. »Trudil sem se in dal vse od sebe, da Tomina hiša postane kultno mesto. Poskusili smo obnoviti tisto, kar je ostalo od stare, propadajoče hiše, in narediti muzej.

Vaščani so se odločili, da bodo hišo obnovili.
Hiša pred prenovo
YouTube

Dejstvo je, da so jug Srbije in vas Pečenjevce zaradi njegovih zaslug postali postanek za vsakogar, ki potuje proti Grčiji, Bolgariji, Makedoniji. Vsi že poznajo restavracijo, zdaj pa smo hoteli narediti še muzej. Potem ko sem na srečanju vaščanov te vasi predlagal, da se vsi zavzamemo in vložimo v obnovo hiše, so se mnogi, na mojo srečo, odzvali in podprli ta projekt,« pripoveduje in nadaljuje: »Denar smo začeli počasi zbirati in, kot smo ga zbirali, tako smo ga tudi vlagali. Zamenjali smo streho, betonirali teraso, mojstri so delali brezplačno. Tisto, kar so ti pametnjakoviči vzeli, je bil cement, ki bi se moral uporabiti za betoniranje dvorišča, kot tudi kabli za elektriko za zamenjavo starih v hiši. Najbolj bizarno od vsega je, da so vzeli tudi orodje mojstrov. To od naših vaščanov ni storil nihče, lahko podpišem. To je nekdo iz sosednje vasi in točno je vedel, kje se kaj nahaja. Samo ne razumem, zakaj so morali zlomiti dvoriščna vrata in nam povzročiti še en strošek,« je ogorčeno povedal Staniša

Hiša pred prenovo
Hiša pred prenovo
YouTube